IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатор: Защо прокуратурата се намеси в проблема между България и Русия

Сега виждаме една малка част от айсберг, който не е ясно дали въобще ще стане видим за масовата публика, коментира гл. ас. д-р Георги Проданов от НБУ

13:54 | 11.09.19 г. 16
<p>
	<span class="st"><em>Снимка</em>: <em>Димитър Кьосемарлиев</em>, <em>Investor</em> <em>Media Group</em></span></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Това, което се случи, имаше начало в нотата на МВнР срещу изложбата на тема „освобождението“ на България. Не съм изненадан от развитието на ситуацията, изненадан съм на първо място, че се случи. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria гл. ас. д-р Георги Проданов от Департамент Политически Науки в Нов български университет.

Влиянието на Русия в България не е само една нишка, там са много кълба или оплетени нишки в едно и също кълбо. Основният проблем е, че до момента не беше изгодно да се засяга темата за негативното влияние на Русия в България. Тук визираме подкрепата на разни патриотарски кръгове, определени пара-православни и пара-военни кръгове, определени парламентарни партии (имам предвид ПП „Атака” и разни други), така че тепърва ще се разплитат много връзки и зависимости”, прогнозира политическият анализатор.

Според него под „нормализация на отношенията” се разбира, че когато има агресивни действия, да се отвръща по подобен начин, да има очертана граница.

България и службите и много дълго време си затваряха очите за подобни действия", смята Проданов, но е категоричен, че това не е свързано с вътрешно-политическите процеси в България, освен ако не се предотвратява нещо планирано – финансиране или някаква провокация. Той е на мнение, че това е малко вероятно. “Случващото се е резултат от дългогодишно натрупване на непартньорско и направо враждебно поведение на Русия по отношение на България”, смята Георги Проданов.

За пример той даде сходни ситуации в съседни държави, като Сърбия, Черна гора, Гърция (която изгони руски дипломати). “Може би е редно и тук да се стигне до подобно изостряне. За всички в подобни ситуации е ясно, че явно е дошъл краят на търппението на засегнатата държава, в случая и нашето търпение се е изчерпало. Към Русия трябва да се направи явен знак да прекрати или поне да намали случаите на пряка намеса във вътрешните работи на България”, категоричен е политическият анализатор.

Проданов е убеден, че вече има приемник на Решетников.

“България не е място, където е трудно да пробиеш, или на Русия да и се налага да упражнява с големи усилия своето влияние. Не става дума за това, че русофилството е укоримо, но е укоримо това, което е в разрез с нашите интереси. Укорими са кампании, свързани с конвенциите за децата, които активно вървят в социалните мрежи и явно в цяла Европа се финансират от проруски кръгове. Укорими са кампаниите срещу Истанбулската конвенция и други хибридни войни, които Русия води от много години срещу ЕС. Въвеждането в Русия на понятия като „еврогей“, които там са нарицателно за граждани на Европа, е всъщност проблемът с Москва", заяви Проданов.

По думите му „едва ли държавният глава има най-добрите и безкористни цели в сегашната ситуация, и във всяка ситуация свързана с Русия”. Георги Проданов се аргументира за думите си с реакцията на президента – „там също липсва този рационализъм, който трябва да има всеки български политик”.

Според него от прокуратурата са се задействали, но сега виждаме една малка част от айсберг, който не е ясно дали въобще ще стане видим за масовата публика. “Явно има проблем между България и Русия, в който прокуратурата беше призована да се намеси”, обясни той.

Повече от разговора вижте във видео материала.
Целия разговор вижте в сайта на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 5 rate down comment 6
khao
преди 4 години
разбира се ... няма как освобождението от руския ботуш да е добра новина за Вас, блюдолизците ! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 9
serafima
преди 4 години
За мене най-хубавите събития през годината бяха сдобиването с апартаменти на Цветанов, цецка, Пацо тераса и безбройните други подобни, хакерството над НАП на ПЕТ МИЛИОНА българи, АЧС и ЦЯЛОТО МЪЛЧАНИЕ НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ ВЪРХУ ТОВА, фэашисткото натрисане на полицая с пищав на кръста и арогантен ГЕШЕФТ. БРАВОС, Борисов! А иначе по повод на филма, който ни дават:Ние за какво трябва да мразим руснаците? Нито ние ги мразим, нито те нас. Имахме си добри бизнеси и държавата ни и фирмите добре печелиха. Докато не се домъкнаха краварите. Ти подиграваш ли се на нас, българите? А що се отнася до руснаците, каква заплаха са те за нас? Не са те тези, които са опасали САЩ със свои военни бази, а точно ФАЩ е разположил десетки военни бази около Русия. И САЩ наруши думата си и споразуменията с Русия, да не се разширява на изток и да не приема държави от бившето СССР в НАТО. Истината и справедливостта са изцяло на страната на Русия в днешни времена. Stonewall Jackson казва: Когато краварите дестабилизират чужди правителства, организират преврати и нежни революции" - това е демократизиране. Когато Русия има активна политика, това е хибридна война. Ако нещо е очевидно, то е, че антируският фронт се пропука. Останалото е просто пещерна путинофобия. Не казвайте, българи, че повече на никого няма да се налага да умира заради нас. И ужасно се притеснявайте, че ако се наложи няма да има кой да се запише доброволец. Защо да го прави, след като всяка негова капка кръв ще бъде изследвана от историческия микроскоп и всички проби ще се окажат негодни за елементарна човешка благодарност. Защо да го прави, след като неговата война ще бъде преиначавана, а жертвите ще се броят нахалост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 28 rate down comment 14
bgMan
преди 4 години
Още едно доказателство че руснаците не гледат на нас като на братя славяни, а по-скоро като на някакво тяхно притежание, което трябва да бъде крадено, източвано и обезсилвано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 22 rate down comment 22
khao
преди 4 години
оригинален си като руски автомобил :):) не, аз съм от видинската аристокрация, изпадналяк клошарски :):) и като роден по на запад от теб, ще ме слушаш и изпълняваш !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 18 rate down comment 12
888
преди 4 години
Връзка с кораба - майка имаш ли ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 34 rate down comment 33
copper
преди 4 години
Нема да попадне на такъв. Русофилите сте изпадднали сккъсаняци и стррахливци от дупките, убивате като женки - новичок, полоний, боярищник. Подли псссетаУдри Цаца, удри бай Геш!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 19 rate down comment 22
Стефчо
преди 4 години
ти некво *** от маалата във Видин според мене, като ония дето като отидат в София не стъпват върху линията на трамвая да не ги хване ток.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 23 rate down comment 18
888
преди 4 години
Помните ли в началото на мандата му като главен прокурор кави постановки и циркаджийски номера проведе из офисите на ктб ? Е сега е същото ама е края на мандата му . п.с.Само да не попадне на някои Джейсън Борн -русофил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 29 rate down comment 19
khao
преди 4 години
де да можех да се изходя и върху теб, *** изпаднал ... кво лъжеш, нали живеем тук и добре виждаме кой управялваше нашите продажници! Но силно се надявам това да се е променило ... времето ще покаже, че едно изгонено руско *** пролет не прави !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 44 rate down comment 17
data
преди 4 години
"Но и когато искаше Сан Стефанска България ,Русия изхождаше не от желание да създаде една голяма и силна държава на Балканите, а с твърдото намерение да тури ръка на новата балканска държава и тъй да се доближи до Проливите!Русия беше и е и днес решителен враг на една силна и независима България.Първо защото тогава България би изместила Русия в ролята и на християнски покровител на Балканите и второ защото една силна и независима България би била най-голямата преграда на руските завоевателни планове на Балканите" Никола Петков
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още