IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатор: Защо прокуратурата се намеси в проблема между България и Русия

Сега виждаме една малка част от айсберг, който не е ясно дали въобще ще стане видим за масовата публика, коментира гл. ас. д-р Георги Проданов от НБУ

13:54 | 11.09.19 г. 16
<p>
	<span class="st"><em>Снимка</em>: <em>Димитър Кьосемарлиев</em>, <em>Investor</em> <em>Media Group</em></span></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Това, което се случи, имаше начало в нотата на МВнР срещу изложбата на тема „освобождението“ на България. Не съм изненадан от развитието на ситуацията, изненадан съм на първо място, че се случи. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria гл. ас. д-р Георги Проданов от Департамент Политически Науки в Нов български университет.

Влиянието на Русия в България не е само една нишка, там са много кълба или оплетени нишки в едно и също кълбо. Основният проблем е, че до момента не беше изгодно да се засяга темата за негативното влияние на Русия в България. Тук визираме подкрепата на разни патриотарски кръгове, определени пара-православни и пара-военни кръгове, определени парламентарни партии (имам предвид ПП „Атака” и разни други), така че тепърва ще се разплитат много връзки и зависимости”, прогнозира политическият анализатор.

Според него под „нормализация на отношенията” се разбира, че когато има агресивни действия, да се отвръща по подобен начин, да има очертана граница.

България и службите и много дълго време си затваряха очите за подобни действия", смята Проданов, но е категоричен, че това не е свързано с вътрешно-политическите процеси в България, освен ако не се предотвратява нещо планирано – финансиране или някаква провокация. Той е на мнение, че това е малко вероятно. “Случващото се е резултат от дългогодишно натрупване на непартньорско и направо враждебно поведение на Русия по отношение на България”, смята Георги Проданов.

За пример той даде сходни ситуации в съседни държави, като Сърбия, Черна гора, Гърция (която изгони руски дипломати). “Може би е редно и тук да се стигне до подобно изостряне. За всички в подобни ситуации е ясно, че явно е дошъл краят на търппението на засегнатата държава, в случая и нашето търпение се е изчерпало. Към Русия трябва да се направи явен знак да прекрати или поне да намали случаите на пряка намеса във вътрешните работи на България”, категоричен е политическият анализатор.

Проданов е убеден, че вече има приемник на Решетников.

“България не е място, където е трудно да пробиеш, или на Русия да и се налага да упражнява с големи усилия своето влияние. Не става дума за това, че русофилството е укоримо, но е укоримо това, което е в разрез с нашите интереси. Укорими са кампании, свързани с конвенциите за децата, които активно вървят в социалните мрежи и явно в цяла Европа се финансират от проруски кръгове. Укорими са кампаниите срещу Истанбулската конвенция и други хибридни войни, които Русия води от много години срещу ЕС. Въвеждането в Русия на понятия като „еврогей“, които там са нарицателно за граждани на Европа, е всъщност проблемът с Москва", заяви Проданов.

По думите му „едва ли държавният глава има най-добрите и безкористни цели в сегашната ситуация, и във всяка ситуация свързана с Русия”. Георги Проданов се аргументира за думите си с реакцията на президента – „там също липсва този рационализъм, който трябва да има всеки български политик”.

Според него от прокуратурата са се задействали, но сега виждаме една малка част от айсберг, който не е ясно дали въобще ще стане видим за масовата публика. “Явно има проблем между България и Русия, в който прокуратурата беше призована да се намеси”, обясни той.

Повече от разговора вижте във видео материала.
Целия разговор вижте в сайта на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 22 rate down comment 16
copper
преди 4 години
Уууудри, бай Гешев!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 30
дядя Вова
преди 4 години
Както вече ти казах,една парижанка навремето се оплакала, че при вашата окупация на Париж,не всеки ден е можела да си купи КАФЕ !Виж при вашата блокада на Ленинград, милиони уморихте от глад.Наглост и безочие над човешките разбирания как му се викаше?На тия, де в концлагерите хранихте му викат = хуцпа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 33 rate down comment 38
Стефчо
преди 4 години
България се управлява от американското посолство от 1992 г. насам до степен, че директно се нарежда на мин. председателя Беров от американския посланик каква военна продукция да не се произвежда.С това са наясно даже тия двамата дето са се изходили по темата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 35 rate down comment 20
data
преди 4 години
Русофилството е грубо политическо суеверие, умишлено култивирано сред народните маси; политическо знаме, вървенето и воюването под което неизбежно води към предателство и национална катастрофа. Защото русофилите, плувайки безогледно във водите на руската дипломация, неизбежно и фатално правят от България едно сляпо и послушно оръдие в ръцете на руската завоевателна политика на Балканите. Д.Благоев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 41 rate down comment 25
khao
преди 4 години
хаха, смятайте един път прокуратурат ада си свърши работата и вече е анализираме :):) като оставим това настрана това е най добрата новина тази година, вижда се освобождението от руския ботуш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 50 rate down comment 29
fon
преди 4 години
Защото руската наглост, агресия и арогантност са безкрайни, та най-накрая трябваше да има и официално противопоставяне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още