fallback

Психолог: Групата на негласуващите в България расте

От 2002 г. насам се увеличава рискът за психично здраве при хора, които не гласуват на избори, показва анализът на Пламен Димитров

10:40 | 18.10.19 г. 12

Групата на негласуващите е най-голямата и най-важна част от обществено-политическия живот в България. Това е мнението на психолога Пламен Димитров, представител на ComPsych, Inc., USA за България, изказано в в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria.

„На последните европейски избори негласувалите у нас са над 60%, посочи той. „Над 25% от тях са хора с изключително конструктивен, градивен, съзидателен начин на живот... Те имат какво да допринесат по много начини, ако участват, но по много причини решават да останат вкъщи“, допълни Димитров.

Той смята, че икономически статус и мобилност имат около 15% от населението в страната. По негови думи другите групи са по-важни за това да кажем къде е България в момента, а сред тях са тези на пасивно защитните, агресивно защитните, опозиционните и пр.

„При пасивно защитните например една от най-големите групи е тази на отчуждените. При тях са високи показателите на емоционалното и професионално прегряване, има рискови характеристики за емоционалното им здраве“, коментира психологът.

Друга група, за която експертът разказа, е тази на зависимите. Той коментира, че понякога тези хора не участват в изборите, защото няма кой да ги води.

„Някои от малцинствените групи изпадат в тази ситуация", отбеляза Димитров. „Имаме и пасивно защитна група, която е най-непредвидима и се повлиява най-лесно в последния момент. На последните избори тя е била 40% от негласуващите, което е повече от броя на всички гласували. На тези хора много силно може да повлияе скандал или конкретно послание, което касае тяхната общност“, допълни той.

Пламен Димитров открои и две тревожни тенденции в психологическия профил на нацията.

Едната от тях е, че от 2002 г. насам плавно и устойчиво нарастват показателите, които показват, че все повече хора от групата на негласуващите имат риск за психичното здраве, сблъскват се с т.нар. емоционално прегряване.

Другата тенденция според него е, че все повече хора в България, дори удовлетворени от живота, не се чувстват автентични, неспособни са да бъдат себе си.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:09 | 11.09.22 г.
fallback