fallback

Има ли шанс за изгоден за България пакет „Мобилност“?

Вариантът с дело в Съда на ЕС е възможен във всеки един момент, категоричен е евродепутатът Емил Радев

10:45 | 20.12.19 г. 1

Шансовете за изгодни за България текстове по пакета „Мобилност“ се увеличават. Това коментира пред БНТ евродепутатът Емил Радев (ЕНП, ГЕРБ).

Според него след „крайно неразумното решение“ камионите да се връщат в страната, в която са регистрирани, на всеки осем седмици, България има шанс да се пребори за редакции в документа.

„Това значи хиляди празни камиони да минават през Европа. В момента, когато приемаме зеления пакт, когато говорим за екология, изкуствено създаваме причини за замърсяване на въздуха, да се навъртат хиляди километри с празни камиони, само и само определени държави да печелят икономически позиции, е неразумно“, твърди Радев. 

Той изрази надежда, че разумът ще надделее и ще се намери по-разумно решение.

Относно думите на транспортния министър Росен Желязков, че ако пакетът бъде приет окончателно в сегашния му вид, България и страните от Централна и Източна Европа ще заведат дело в Съда на Европейския съюз, Радев посочи, че този вариант е възможен във всеки един момент.

Investor.bg припомня, че Европейската комисия реши, че ще настоява да се направи допълнителна оценка на разпоредбите, според които камионите трябва да се връщат в страната, в която е регистрирана фирмата, на осем седмици, както и на ограниченията за комбинираните транспортни операции. Целта е да се види как те ще повлияят върху „Зелената сделка“.

Преди дни пък председателят на транспортната комисия в Европейския парламент Карима Дели заяви, че климатичните цели на Комисията Фон дер Лайен не могат да се смесват с Пакета „Мобилност“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:20 | 13.09.22 г.
fallback