fallback

24 500 прасета ще бъдат умъртвени в с. Никола Козлево

След втората положителна проба за африканска чума по свинете бе свикано извънредно заседание на областната епизоотична комисия

14:19 | 04.01.20 г. 9
Автор - снимка
Създател

Всичките 24 500 животни в свинекомплекса в шуменското село Никола Козлево ще бъдат умъртвени и загробени. След втората положителна проба за африканска чума по свинете днес бе свикано извънредно заседание на областната епизоотична комисия, съобщава БНР.

Положителният резултат от пробите бе потвърден в късния следобед на 3 януари 2020 г. от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София. Предприети са мерките за контрол и ликвидиране на заболяването съгласно правилата на европейското и националното законодателство и Плана за спешни действия при контрол на АЧС. 

Определена е трикилометрова предпазна зона около огнището, в която влизат селата Каравелово и Пет могили, общ. Никола Козлево, обл. Шумен. А също и десеткилометрова наблюдавана зона, в която влизат населените места: гр. Никола Козлево и селата Красен дол, Хърсово, Вълнари, Цани Гинчево, Векилски в община Н. Козлево, и с. Писарево, общ. Нови пазар.

Основната задача, свързана със случая в Никола Козлево, е ликвидирането на африканската чума по свинете във ферма на „Бони холдинг“, като същевременно трябва да се разбере по какъв начин вирусът е проникнал.

Проверката на място в свинекомплекса е показала, че всички мерки и защити са осигурени и са се спазвали. Едно от предположенията е, че вирусът може да е пренесен чрез гризачи, тъй като фермата се намира в гориста местност.

Отпада вариантът африканската чума да е пренесена от домашни прасета, тъй като в близост няма домашни стопанства, допълва Националното радио.

На заседанието на областната епизоотична комисия в Шумен бе и прокуристът на холдинга Цветан Илиев, който увери, че хората, които работят  там, които са около 70, ще останат на работа. Посочи обаче, че икономическите загуби за самата фирма ще са в изключително голям размер, около 10 милиона лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:07 | 14.09.22 г.
fallback