IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Земеделският министър: Очаквано се покачиха цените на свинското месо

Реакцията е нормална след кризата с Африканска чума по свинете, смята Десислава Танева

17:33 | 05.12.19 г.
<p>
	<em style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: &quot;PT Sans&quot;, sans-serif; font-size: 13px;">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Покачването на цените на свинското месо през последните седмици е нормална и очаквана реакция след епидемията Африканска чума по свинете не само в България, но и по света. Това каза в Стара Загора министърът на земеделието и храните Десислава Танева, цитирана от БНТ.

Министърът на земеделието подчерта, че към момента няма регистрирани нови огнища в страната. 

По думите й държавата не може да окаже влияние върху производителите на свинско месо и да задържи цената му. Земеделският министър не се нае да прогнозира дали в следващите седмици ще има ново покачване на цената на свинското месо.

"Това не мога да го прогнозирам, но при всички случаи разбира се и на европейско ниво, вероятно ще се вземат мерки. Въпросът ще бъде поставен, но истината е, че продължава разпространението на болестта. Продължават щетите от тази болест, увеличава се броят на засегнатите свине и безспорно потреблението като такова продължава, което предизвиква и този тренд. От друга страна, следва да отбележим, че и интересът към това да се произвежда свинско в тази ситуация също е висок", коментира още Танева.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още