fallback

Нови 25 трамвая и 30 тролея ще бъдат в движение в София през 2020 г.

С новата доставка тролеите ще бъдат изцяло подновени

17:13 | 06.01.20 г.

Продължава модернизацията на столичния градски транспорт през 2020 г. До края на януари се очаква да приключат две от процедурите за закупуване на нови 25 трамвая и 30 тролея. През миналата седмица в София пристигнаха и последните 7 нови електрически автобуса, които са част от проект, опериран от „Столичния електротранспорт“, съобщи БНР.

Всички 15 електробуса от първия етап на проекта на Столичния електротранспорт вече са в София. По линия 123 вече се движи и първият от тях. След като изтече договорът на външния оператор, линията беше поета от общинското предприятие. Всички останали - и по линии 84 и 184, ще бъдат пуснати в движение до началото на месец март, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова. 

До средата на годината ще бъдат пуснати в движение всички 13 нови трамвая. Те пристигат поетапно и след като бъдат подготвени за движение, всички ще обслужват пътуващите по линия 18. По този начин ще се направи поредна крачка към по-екологичен транспорт като една от мерките за по-чист въздух.

С новата доставка тролеите ще бъдат 100% подновени.

Продължават процедурите и за нови 82 електробуса. Едната процедура е за 30 електробуса с възложител "Столичен електротранспорт". За нея са подадени оферти от 5 участници, като 4 от тях са европейски компании. Веднага след като бъде отстранена и техническата грешка, която спря процедурата за закупуване на малки електробуси като довеждащ до метрото транспорт, ще бъде пусната нова поръчка, допълни Йорданка Фандъкова.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:34 | 14.09.22 г.
fallback