IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Управителят на НЗОК Дечо Дечев освобождава поста през март

Здравната каса плащала в пъти по-скъпо на частни болници за едно и също лекарство спрямо държавните

11:03 | 13.01.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<span font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Д-р Дечо Дечев.&nbsp;</span><em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: БТА</em></p>

Д-р Дечо Дечев. Снимка: БТА

Управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) освобождава поста на 12 март. Пред Нова телевизия д-р Дечо Дечев обясни, че договорът му изтича тогава, защото довършва мандата на предшественика си – проф. Камен Плочев, който подаде оставка след скандал за дългове на Здравната каса към чужди болници.

Наскоро здравният министър Кирил Ананиев обяви, че от тази година след законодателна промяна най-малко половината от приходите на болниците трябва да отиват за заплащане на персонала. Д-р Дечо Дечев твърди обаче, че идеята е неприложима, защото Здравната каса няма задължение да контролира как болниците харчат приходите си.

Д-р Дечев разкритикува порочните практики в здравния сектор не за първи път.

Месеци преди да се оттегли от ръководството на НЗОК, в интервю за Дарик радио той обяви, че няма намерение да остане начело на Здравната каса след края на мандата си. 

Той критикува екипа на министър Ананиев, както и на предшественика му Петър Москов за приет закон с лобистки текстове, които забраняват на Здравната каса да иска финансови показатели от частните болници, докато държавните и общинските отчитат как са похарчили парите си. Промените в закона, атакувани от Дечев, са обнародвани на 15 април 2016 г., когато здравен министър е Петър Москов. Дечев обясни, че за разлика от държавните и общински болници, частните не са длъжни да дават отчети как са похарчили парите си.

А разликата в цените, по които се плаща едно и също лекарство в частни и държавни болници, идвала и от това, че частните болници са извадени от "задължителните обществени поръчки, които се провеждат, когато се харчи обществен ресурс". "Това доведе до огромни девиации. Примерно - едно и също конкретно лекарство на един и същи производител, когато се отчита от държавна и общинска болница, се заплаща от касата на 150 лева, а когато се отчита от частна болница, го заплаща на 1050 лв. Разликата е седем пъти. Защо ви ги казвам тези неща? Защото всеки греши, но разумният човек си вади изводи и не повтаря грешките си. Ние обаче - един път пипаме котлона, втори път, трети път - животно да беше, щеше да се научи, че котлонът пари. Ние обаче не се научихме", допълни още управителят на НЗОК пред Дарик.

Според управителя на НЗОК с обещаните 50 млн. лева от бюджета за заплати на протестиращите медицински сестри отново "каруцата беше поставена пред коня".

По думите му парадоксалното е, че това е предложено от хора, чийто професионален живот е минал в правене на бюджети и те би трябвало да знаят, че е невъзможно да се случи в един модел, в който приходите на една болница се получават на база дейност. "Оказа се, че няма как да се дадат тези 50 млн. лева и беше казано - да ги даде касата. Но как НЗОК да ги даде", попита д-р Дечев. Според неговия отговор: „Единственият начин е като се повишат цени на определени дейности. Повишиха се цени, това не доведе до нищо и след три месеца тръснахме друга идея, без касата да знае - увеличаваме цени на клинични пътеки, даваме 200 милиона и поставяме касата при свършен факт. Реалният резултат е такъв - ние наказваме работещите болници", коментира Дечев.

Според него НЗОК като институция има нужда от "основен ремонт", защото по думите му не е адекватна на промените, настъпили в последните 20 години. 6 районни каси за цялата страна са достатъчни, а не 28, както е в момента. Той обаче не е оптимист, че една година преди парламентарни избори такава ревизия е възможна.

"Вече можем да говорим за една организирана система за отчитане на дейности, които са извършени или в по-малък обем, или изобщо не са извършени“, каза Дечев.

Според него е необходима и ревизия на броя на болниците, тъй като със съществуващия ресурс в по-малко на брой болници ще може да се обхванат повече дейности. Има вариант и да не се нарушава достъпът и качеството на лечението.

Д-р Дечо Дечев разкритикува и екипът на министър Кирил Ананиев, който и през изминалата година не е успял да завърши националната информационна система, провали се и внедряването на електронната борса за лекарствата, за пореден път и тази година темата за промяна на здравноосигурителния модел бе отложена", изброи той.

Тревожно е и положението с медицинските стандарти, правилата, по които се работи. "По фармако-терапевтични ръководства, които определят унисона на терапиите - също нищо не се направи", посочи още д-р Дечев.

Освен това в момента се бави и публикуването на Националния рамков договор в "Държавен вестник". Това затруднява работата на изпълнителите на медицинска помощ, тъй като с НРД бяха направени редица промени в сектора, които на практика не могат да заработят, докато договорът не се обнародва. Именно текстовете, регламентиращи разпределението на приходите по клинични пътеки, са и причината за забавянето, тъй като те първо трябва да са приети в закон. Не е ясно колко време ще отнеме приемането на две четения на проекта, преди да може да се обнародват и новият закон, и рамковият договор и да започнат да се прилагат.

За да се случи промяната в правилната посока, трябва да има унисон в действията на екипа на касата с екипа на министерството, посочи шефът на касата, визирайки, че сега такъв няма.

По закон управителят на НЗОК се избира Народното събрание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още