fallback

Икономическият министър: Преговаряме за завод с Tesla

Страната ни е с амбиция да има завод за електромобили и да произвежда батерии и акумулатори, твърди Емил Караниколов

14:52 | 07.02.20 г. 8

България води преговори за евентуален завод в страната с компанията пионер в производството на електромобили Tesla. Това обяви министърът на икономиката Емил Караниколов в интервю за в. "24 часа". В него той обясни за амбициите на страната.

“Имаме контакти, имаме писмена кореспонденция с тях, но нека те да се запознаят с България и да видат какво можем да предложим", коментира министърът.

Завод за автомобили или производство на батерии

Караниколов уточнява, че страната ни има две цели – да приюти завод за електромобили и да произвежда батерии и акумулатори.

"С Tesla бихме започнали и производство на части, но за нас най-добре е завод за автомобили или за батерии и акумулатори", посочва той

Новината е изненадваща на фона на липсата на каквато и да било информация от компанията. През миналата година от Tesla обявиха, че стъпват на пазарите в Източна Европа, най-вече в Словакия, Хърватия и Сърбия, но чрез отваряне на шоуруми и сервизи, а не толкова чрез производствени бази. Последната инвестиция на компанията беше открита в Китай. Строи се нова база и в Берлин.

Със сигурност от Tesla имат планове за България – в Пловдив вече е построена първата зарядна станция в страната на мериканския пионер в сферата на електрическите превозни средства. Както Investor.bg първи съобщи, тя е на паркинга на хотел „Империал“.

Неслучилата се мечта VW

Според Емил Караниколов все още нищо не е загубено, след като Volkswagen няма окончателно решение къде ще строи нов завод.

Investor.bg припомня, че  България беше в шортлистата като една от възможните дестинации на новата база на компанията до момента, в който VW избраха конкурента – турския град Маниса. Плановете са замразени заради военната операция на Турция в Сирия.

"България остава на разположение. Готвим писмо, с което да ги уведомим как е приключила 2019 г., да им дадем актуалните икономически параметри за България. Но решението си е тяхно", информира за новата инициатива на страната ни икономическият министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:35 | 14.09.22 г.
fallback