fallback

Руските служби отрекоха да са ходатайствали за Божков пред ОАЕ

Според говорителя на СВР слухът за това е бил пуснат от Валери Симеонов

15:06 | 18.02.20 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Директорът на руската Служба за външно разузнаване (СВР) Сергей Наришкин не е обсъждал на среща с премиера на Обединените арабски емирства (ОАЕ) освобождаването на бизнесмена Васил Божков, задържан по искане на българската държава.

Това съобщи говорителят на СВР Сергей Иванов, цитиран от ТАСС.

Посещението на Наришкин в ОАЕ се е състояло на 11-12 февруари. „Директорът на СВР наистина проведе много продуктивни преговори с премиера на ОАЕ и шейх на Дубай Мухамед бин Рашид ал Мактум, но разговорът беше изключително за международни проблеми в сферата на сигурността и двустранното сътрудничество“, заяви Иванов.

Той поясни, че световните информационни агенции са подели слуха, че по време на срещата си с премиера Наришкин е поискал да бъде освободен Васил Божков.

По думите му „слухът“ е бил пуснат от заместник-председателя на народното събрание Валери Симеонов.

„Само болното въображение на заместник-председателя на Народното събрание Симеонов, умножено по ниското ниво на неговата компетентност, може да включи в дневния ред на толкова уважавани хора въпроса за българския предприемач“, посочи Иванов, цитиран от ТАСС.

Investor.bg припомня, че Министерството на външните работи съобщи в неделя, че България не е уведомявана от ОАЕ Божков да е освобождаван от ареста.

Българският посланик в Абу Даби Богдан Коларов е отправил спешно запитване към властите дали изнесената информация е вярна.

Божков беше задържан в края на миналия месец, след като беше обявен за издирване от България.

Близки до разследването съобщиха за БНР, че България е уведомена, че Васил Божков е с отнети документи в ОАЕ, но до момента в българското вътрешно министерство няма получена официална информация от властите в Емирствата дали Божков е освободен.

Припомняме, че на 31 януари главният прокурор Иван Гешев съобщи, че Божков е бил задържан в ОАЕ и допълни, че кога ще бъде екстрадиран в България зависи от местното законодателство. Срещу бизнесмена са повдигнати 11 обвинения, включително за ръководене на организирана престъпна група, принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице и подбудителство към престъпление по служба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:19 | 14.09.22 г.
fallback