IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Васил Божков е задържан в ОАЕ

От местното законодателство зависи кога бизнесменът ще бъде екстрадиран в България, заяви главният прокурор Иван Гешев

21:56 | 31.01.20 г. 4
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Васил Божков е бил задържан на територията на ОАЕ. По непотвърдена информация с него са задържани още двама души, но самоличността им не се съобщава, предава Bulgaria On Air.

На въпрос кога Божков ще бъде екстрадиран в България главният прокурор Иван Гешев заяви, че това зависи от местното законодотелство.

Гешев заяви, че информацията за ареста на бизнесмена все още не е потвърдена по официални канали, но е получена неофициално от властите в ОАЕ и предстои утре да бъде потвърдена.

В сряда бе съобщено, че спецпрокуратурата е повдигнала седем обвинения на собственика на „Нове АД Холдинг“ Васил Божков, за когото има изготвена европейска заповед за арест. Той бе обявен за международно издирване, защото има данни, че не се намира в страната, каза тогава Гешев.

Божков е обвинен задочно за ръководител на организирана престъпна група, принуда, изнудване, за опит за подкуп на длъжностно лице и за подбудителство към престъпление по служба.

Напрежението в хазартния бранш ескалира преди седмица, след като Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) обяви, че Спортният тотализатор и частните лотарийни игри са плащали различни данъци на държавата, които са начислявани по различни ставки. От АДФИ са констатирали, че заради това държавната хазна е ощетена с повече от 210 млн. лв. 

В сряда специализираната прокуратура и МВР влязоха в офисите на Васил Божков на ул. "Московска". Проверката, разпоредена от финансовия министър Владислав Горанов, се случи след получен сигнал за това, че комисията по хазарта е облагодетелствала "Националната лотария", контролирана от Божков, с неплатени милиони левове към държавата. Сигналът е бил подаден от братята Цветомир и Боян Найденови и техния баща Стефан Найденов, които са съдружници в компания, която е организатор на онлайн залагания под марката "Ефбет", и оперират бизнес с казина. 

В ревизията на 16 декември 2019 г. беше посочено, че проверка се иска за приходите от такси в периода 2015 – 2019 г. Впоследствие специализираната прокуратура беше разширила периода с една година до 2014 г.

Преди месец спецпрокуратурата обяви още, че е образувала досъдебно производство за изнудване след получаването на сигнал, свързан с хазартната дейност на Божков. Ставаше въпрос отново за твърдения на бившите съдружници на Божков – братя Найденови. В рамките на разследванетп прокурорите изискаха официални справки от Държавната комисия по хазарта дали са налагани принудителни административни мерки по Закона за хазарта на компаниите "Еврофутбол", "Ефбет", "Ефбет партнерс", "Нове холдинг" и "Еврофутбол лимитед".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 2
pinoccio
преди 4 години
Нека не забравяме, че Божков бе едно от бебетата на Любен Гоцев наред с Маджо и Илия Павлов. Ясно е какво е било предназначението му. Разклоненията на дейностите им обхванаха държавата като пипала на октопод. Неслучайно и прокуратурата бе пришита към съдебната власт от Великото Народно Събрание, в което преобладаваше днешната опозиция, за да може да бъде бухалка, облечена в независими съдебни одежди, в ръцете на изпълнителната власт, за която те смятаха, че ще бъдат абонирани до края на времето. Добре, ама дойде ББ. И той е от бебетата на Розмари. Иначе нямаше как да стигне дотук. Първата световна война беше войната на братовчедите - руският цар, немският кайзер и английският крал, внуците на кралица Виктория. Е, днес, в нашата малка страна, е войната на бебетата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 3
крас
преди 4 години
СЪМНЯВАМ СЕ И МИСЛЯ, ЧЕ ГЕШЕВ СЪЗДАВА ФЕЙК НОВИНА. ОТ СТАТИЯТА : "Гешев заяви, че информацията за ареста на бизнесмена все още не е потвърдена по официални канали......"ДАЛИ БОЖКОВ ИЗОБЩО Е ЗАДЪРЖАН ИЛИ Е ИЗБЯГАЛ И ПОТЪРСИЛ УБЕЖИЩЕ В ТАЗИ СТРАНА Е ВЪПРОС НА КОЙТО СКОРО ЩЕ НАМЕРИМ ОТГОВОР. Сигурното е това, че Черепуха не е извършил нарушение на законите на ОАЕ заради което да е задържан. Ако пък ареста му е станал на основание предприетите от ГЕШЕВ действия той трябваше да бъде уведомен от властите на ОАЕ !!!!!А ГЕШЕВ НЕ Е УВЕДОМЕН !!!!Значи случилият се арест на Божков /АКО ИЗОБЩО ИМА ТАКЪВ/ не е в резултат от действието и поведение на ГЕШЕВ , а в резултат на други обстоятелства независещи от него. Факт е, че САМОЛЕТЧЕТО на Божков е паркирало безпроблемно в съседната нам ГРЪЦКА ДЪРЖАВА и екипа на ГЕШЕВ не предприема никакви действия за да го прибере показва, някаква СЪПРИЧАСТНОСТ на прокуратурата ни към този хазартен бос. Защо прокуратурата ни не му сложи ръка както колекцията от антики?!Нещо странно става в прокуратурата ни. ЯВНО АТАКАТА СРЕЩУ БОЖКОВ СЕ ГЕНЕРИРА НЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ПРОКУРАТУРА , която дълги години наблюдаваше без да предприеме каквито и да е действия срещу Божков и сие. Някои вече забелязаха как зад гърба на ГЕШЕВ се показва нежната фигура на ДЖЕСИКА КИМ, която е неговият съветник назначен от БЕЛИЯ ДОМ за да "помага" на българското правораздавене. Предполагам , че Божков няма да е последният на когото ГЕШЕВ ще се наложи пряко волята му да отреже главата. Мисля, че наред е едно пълничко момче , което няма да успее да се скрие зад депутатският си имунитет. ДРАМАТА В ПРАВОРАЗДАВАНЕТО НИ ТЕПЪРВА ЩЕ ЕСКАЛИРА - ОСОБЕНО АКО В НЕГО СЕ НАМЕСЯТ ХОРАТА НА ЧИЧО ДОНЧО!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
penman
преди 4 години
Една добра НОВИНА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 4
Pyramid
преди 4 години
Не му съчувствам. Съчувствам на онези, дето със,закъснене ще вдянат, че той също е бушон и е изгорял, за да продължат да цакат тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още