fallback

Мангъров: Сега ще се проявят всички недъзи на здравната ни система

Системата за диагностициране с референтните тестове е много тромава, твърди директорът на детското отделение в Инфекциозна болница

11:10 | 08.03.20 г. 7
Автор - снимка
Създател

Сега ще се проявят всички недъзи на здравната ни система. Това коментира в ефира на БНТ Атанас Мангъров, директор на детското отделение в Инфекциозна болница.

Той прогнозира, че най-вероятно през следващите седмици ще има повече случаи на заразени с коронавирус в България.

„Това са случаи на пациенти, които са болни от седмици и вече се оправят“, добави експертът. Според него всеки доказан случай заразява поне трима и в рамките на две седмици от един се появяват 40 нови. Утопия е, че държавата може да спре напълно тази епидемия. Мангъров наблегна на това, че коронавирусът не е особено опасна инфекция. „В 80% от случаите симптомите са леки или ги няма. В около 15% от случаите има симптоми, които са идентични с тези на грипа, който в момента се вихри. Не всички които се разболеят, ще умрат. Не всички, които са с този вирус, трябва да влизат в болница. Ако това се направи, болниците много скоро ще се препълнят и лекарите ще се заразят. Тогава няма да има къде да се настанят тежко болните и няма да има кой да ги лекува“, обясни експертът. Ако всички, които са доказани, че имат коронавирус се хоспитализират, системата ще изпуши точно за една седмица, категоричен е той. 

„Това е нещо, което човек с него може да ходи на работа, но може да заразява не по-малко, отколкото някой, който бере душа в болница. Всичките тези карантинирани на хора, за които е доказано или са съмнителни - хубаво, но в голямата част на тези хора им няма нищо. Това, върху което трябва да се съсредоточим, е какво ще правим с хората, които някой ден ще тръгнат да умират, които ще се нуждаят от дихателна реанимация и интензивни грижи.

Ако болниците са задръстени с хора, които са там просто, за да бъдат карантинирани, къде ще ги настаняват истинските болни. Защото всяка болница много обича да приема здрави болни“, каза лекарят и препоръча съмнителните пациенти да спазват карантина в домовете си.

Системата за диагностициране с референтните тестове е много тромава, подчерта Мангъров. Той обясни още, че клиничните симптоми на коронавируса са неразличими от тези на грипа. „Колкото успяваме да се справим с грипа, толкова ще успеем да се справим и с него“, каза той и уточни, че в крайна сметка вирусът не е толкова опасен, колкото ебола или ТОРС.

„Със сигурност ще има хора, които ще загинат. Това ще бъдат най-вече възрастните хора. Именно те са тези, които трябва да бъдат пазени, защото са най-уязвими", заяви Атанас Мангъров“ и в ефира на bTV. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:43 | 14.09.22 г.
fallback