IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Случаите с коронавирус в България вече са 4*

Потвърдени са пробите на пациентите от Габрово и Плевен

10:25 | 08.03.20 г. 5
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Потвърдиха се двете положителни проби за коронавирус в България на 27-годишния мъж и 75-годишна жена. Има и още два положителни случая, съобщиха от националния щаб, който следи заболеваемостта, стана ясно по време на брифинг в Министерски съвет. 

"Вчера получихме първични резултати, които трябваше да бъдат потвърдени с нови проби“, заяви д-р Тодор Кaнтарджиев, директор на ЦЗПБ.

„От изследвалите проби е потвърдена положителната проба при 27-годишен мъж. От изследваните 24 проби се доказа и втори положителен случай при мъж на 61-годишна възраст. В не тежка форма. Така от Плевен имаме две положителни проби. Втората порция са изпратените от проби от Габрово. Положителна за коронавирус е пробата на 75-годишната жена, както и на още една жена, която е част от медицинския персонал, каза още той. 

Председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски заяви, че ще се предложи да се забранят мероприятията на закрито. Досега те имаха препоръчителен характер.

Болниците в Плевен и Габрово са приведени в карантитен режим на работа. Няма да бъдат изписвани и приемани нови пациенти. Събира се информация за заразените пациенти и техните контакти.

Болниците работят под контролиран достъп в режим на спешност. Разширява се и кръгът на контактните лица. Изпращат се указания за диагностика и лечение, разработени от китайски специалисти. По думите на Мутафчийски няма паника сред медицинския персонал.

Към момента нулевият пациент не е открит, продължава да се издирва. От щаба признаха, че това ще бъде предизвикателство, но увериха, че всички лица контактували със заразени пациенти, ще бъдат издирени и поставени под карантина.

Подозрителни пациенти ще се извозват до лечебни заведения със специализирани линейки, които след това щателно се дезинфекцират, стана ясно по време на брифинга. Медицинските екипи са снабдени с предпазно облекло.

В София Александровска болница и "Пирогов" отделят две звена за хора, които евентуално ще бъдат поставени под карантина в столицата, обяви още Мутафчийски и призова медиите да отразяват обстановката съвестно, като се избягва излишната паника.

В началото на брифинга бе съобщено, че в световен мащаб до момента 106 хил. души са доказано заразени, има 3600 смъртни случая, възстановените пациенти са над 60 хил. 

*Обновена към 10:43 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 0
ing5rov
преди 4 години
най-сетне и в България ... да видим сега далаверата от тая работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 3
shinawatra
преди 4 години
Накрая ще се окаже, че в Плевен и Габрово винаги го е имало тоя вирус, много преди да се появи в Китай;P
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 1
ДХДО
преди 4 години
Aми Г-н Премиера направи всичко каквото можеше да бъде направено, че и отгоре, за да не бъде допусната заразата на наша територия : завишен контрол по границите, високи крайни цени на горивата, та да не се пътува натъй-натъй и да повишаваме риска от предаване и още и още ... уви, ... с такъв кекав народ и Господ да беше слезнал, не знам , дали щеше да има по-голям успех ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
Mohave __
преди 4 години
Той е тук !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 3
mrynmryn
преди 4 години
Очаквам една яка паника, всичките хипохондрици, да опразнят магазините, после да ревът, че няма нищо и щели да умират по улицата едва ли не
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още