fallback

Петкова обсъди сътрудничество за запазване капацитета на въглищните централи

От Департамента по енергетика на САЩ представиха опита и разработените американски технологии

15:16 | 09.03.20 г. 2
Автор - снимка
Редактор

Енергийният министър Теменужка Петкова и представители на министерството на енергетиката на САЩ обсъдиха работата на въглищните централи у нас. Двете страни се обединиха около възможността за сътрудничество с цел запазване работата на топлоелектрическите централи в България. 

В рамките на Стратегическия диалог на високо равнище – форум за консултации и сътрудничество по глобални, регионални и двустранни въпроси от взаимен интерес за Република България и Съединените американски щати, министър Теменужка Петкова се срещна с представители на министерството на енергетиката на САЩ. В срещата участваха Н. Пр. посланик Херо Мустафа, заместник-помощник секретарят по управление на чисти въглища и въглерод към организацията „Енергия от изкопаеми горива“ към министерството Лоу Хъркман, както и Анджелос Кокинос, д-р Джеймс Адамс от Държавния департамент на САЩ, информират от пресцентъра на Министерството на енергетиката.

Обсъдена бе възможността за сътрудничество по отношение на запазване капацитета на въглищните централи в България, използвайки опита и разработените технологии в САЩ.

От енерийното министерство на САЩ представиха информация за изследвания и развитие на енергийни системи на основата на въглища, както и за улавяне и съхранение на въглерод.

По думите на министър Петкова въглищните централи осигуряват над 46% от производството на електроенергия за страната. Значителни са разходите на централите за закупуване на емисии през последните години, което оказва влияние върху цената на произвежданата от тях електроенергия. Отбелязано бе, че държавната ТЕЦ „Марица изток 2“ инвестира над 1,2 млрд. лв. в пречиствателни съоръжения.

 

 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:23 | 13.09.22 г.
fallback