fallback

Правителството увеличи тавана на новия държавен дълг на 10 млрд. лева

Кабинетът залага и дефицит в размер на 3,5 млрд. лева в Закона за бюджета за тази година

22:15 | 30.03.20 г. 14

Максималният размер на държавния дълг, който може да бъде поет тази година, се увеличава на 10 млрд. Лева от 2,2 млрд. лева. Това реши правителството на извънредно заседание, проведено с конферентна връзка, съобщават от пресслужбата на Министерския съвет.

Кабинетът залага и дефицит в размер на 3,5 млрд. лева за тази година.

Новината е драстичен обрат в досега поддържаната от кабинетите на Борисов политики за поддържане на фискален баланс. Подобен обрат обаче преди дни осъществи и Германия, отклонявайки се от поддържаната от години бюджетна дисциплина, като дори промени Конституцията.

Увеличението на тавана на новия дълг е във връзка с очакваното неизпълнение на приходите, разходите около борбата с разпространението на коронавируса Covid-19, включително схемата 60/40 и увеличаването на капитала на Българската банка за развитие (ББР), и гарантирането на достатъчно ликвидни фискални буфери в случай на по-негативен от очаквания сценарий, става ясно от съобщението.

„Необходимостта от изготвяне на законопроекта произтича от очертаващата се невъзможност да бъдат постигнати заложените фискални цели с разчетите към Закона за държавния бюджет на Република България за 2020 г. Причините за това са, от една страна, необходимост от осигуряване на допълнителни разходи в изпълнение на Закона за мерките и действията по време на действието на извънредното положение и, от друга страна, прогнозираното към момента влошаване на параметри на приходите по бюджета“, посочва се в съобщението.

Правителството е разработило базов и алтернативен сценарий на развитие на макроикономическите индикатори, които план очертават сериозно изоставане при основните данъци и осигурителни вноски спрямо планираните параметри, посочват от правителствения пресцентър. „Причините за прогнозираното неизпълнение на приходите са комплексни – външни и вътрешни фактори – като те ще допринесат за намаляване на вътрешното потребление, свиване на износа и вноса, по-ниска от планираната заетост, промени в допусканията за цената на суровия петрол и курса на щатския долар и др.“, пояснява се в съобщението.

Разчетите при изготвения базов сценарий очертават неизпълнение на годишните прогнози по приходите в общ размер на около 2,44 млрд. лв., като ще бъдат засегнати основните данъци - ДДС, акцизи, корпоративни данъци, ДДФЛ, социално-осигурителни вноски и др. Нищо не е посочено обаче за алтернативните сценарии.

Във връзка с изпълнението на схемата 60/40 за компенсиране на работодателите се увеличава трансферът по бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за фонд „Безработица“ ДОО в размер на 1,43 млрд. лв., в т.ч. 1 млрд. лв. за допълнителни разходи и 430 млн. лв. за компенсиране на очаквано неизпълнение на приходите по бюджета на ДОО.

Заедно с възможността за издаване на държавни гаранции по заемни споразумения за финансиране на Българската банка за развитие в размер до 700 млн. лева, общата сума, предлагана при корекция на бюджета е 4,2 млрд лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:01 | 14.09.22 г.
fallback