Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Мярката 60/40 засега ще струва на държавата до 1,5 млрд. лв.

За да се възползват от помощта, фирмите трябва да докажат, че имат най-малко 20% спад в приходите спрямо март месец 2019 г.

Мярката 60/40 засега ще струва на държавата до 1,5 млрд. лв.

Снимка: Архив Ройтерс

От утре фирмите ще могат да подават документи за изплащане на компенсации по схемата 60/40. Днес правителството прие постановление за изплащане на компенсации на работодатели по схемата 60/40 за запазване на работните места във фирмите, при което работодателят изплаща 40% от осигурителния доход, а компенсацията от държавата е 60 на сто.

Размерът на компенсацията е 60 на сто от осигурителния доход за месец януари 2020 г. за всяко лице, за което е приложен режима за преустановяване на работа или е установено непълно работно време. Във втория случай компенсацията се изплаща пропорционално на неотработеното време, но за не повече от четири часа, записано е в Постановление за определяне на условията и реда за изплащане на компенсации на работодатели с цел запазване на заетостта на работниците и служителите при извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г.

Още по темата

Компенсациите ще се изплащат, когато работата е преустановена за целия период или за част от периода на извънредното положение, но за не повече от три месеца. 

Така в рамките на три месеца държавата ще плаща за заплатите на служителите на компаниите, които имат финансови затруднения заради извънредното положение.

За финансовата помощ ще може да се кандидатства още от утре. Срокът за разглеждане на исканията е 7 дни. Още 5 дни след изтичането му фирмите ще могат да получат компенсациите.

За да се възползват от помощта, фирмите трябва да докажат, че имат най-малко 20% спад в приходите спрямо март месец 2019 г., ояви на брифинг в Министерския съвет социалният министър Деница Сачева.

Работодателите ще могат да получат средствата при условие, че запазят работните места на работниците и служителите за период, не по-малък от периода, за  който получават компенсации. През този период те ще трябва да заплатят пълния размер на трудовото възнаграждение на лицата за съответния месец и дължимите осигурителни вноски.

Ако работодател не изплати 40-те процента, които би трябвало да прибави към заплатите на служителите си, то той ще трябва да върне и взетото от държавата.

Премиерът Бойко Борисов уточни, че изпълнението на тази кризисна мярка ще струва на хазната 1 - 1,5 млрд. лв. 

Бюджетът ще се актуализира с 1 милиард лева, които да финансират мярката. Правителството ще одобри актуализацията още тази вечер, информира финансовият министър Владислав Горанов.

Социалният министър Деница Сачева представи списък от сектори, непросредствено засегнати от заповедта на министъра на здравеопазването, които ще получат подкрепа с мярката 60/40.

Приложеният към постановлението списък със сектори, подлежащи на компенсации, се отнася само за работодателите, спрели работа вследствие заповед на държавен орган (министъра на здравеопазването).

- търговия на дребно, без търговия с автомобили и мотоциклети

- сухопътен транспорт

- пътнически и въздушен транспорт

- хотелиерство

- дейност на ресторанти и заведения за бързо обслужване

- дейност на питейни заведения

- прожектиране на филми

- туристическа, агентска и операторска дейност

- организиране на конгреси и търговски изложения

-предучилищно образование - частен сектор - детските градини

- артистична и творческа дейност

- други дейности в областта на културата

- спрортни и други дейности, свързани с развлечение и отдих

-поддържане на добро физическо състояние

В този списък са включени и други икономически дейности, конкретно за работодатели, които са преустановили дейност на територията на населени места, в които са въведени противоепидемични мерки, в съответствие със закона. Тези работодатели могат да кандидатстват още утре за компенсации.

Във втората част на постановлението са включени всички останали икономически сектори, които следва да декларират спад от 20% в приходите от продажби - референтен месец е март 2020 г.

Работодатели от останалите сектори на икономиката, чиято дейност не е прекратена със заповедта на здравния минисътр, следва да декларират с финансоави документи 20% спад в приходите от продажби. Условието е трудовите договори да са сключени до 13 март – датата на началото на извънредното положение.

Няма да се искат много финансови документи, но проверки за истинността им ще бъдат извършвани през цялата година, каза Сачева.

Процедурата по кандидатстване ще бъде електронна. Ще бъде изготвен и списък на одобрените за компенсации.

Контролът ще се извършва от Националната агенция за приходите и Главната инспекция по труда.

Стартъпите не са обект на компенсациите. В бъдеще ще се дадат облекчения за нововъзникващи компании, уточни министърът на труда.

Финансовият министър Владислав Горанов заяви, че никой няма да бъде накаран насила да налага тази мярка. „Ще дадем, колкото е нужно. Ако се окаже, че кризата е толкова дълбока, че не можем да се развиваме, тогава ще прибегнем до по-строги мерки", посочи той.

Работодателите, кандидатстващи за получаване на компенсации, не трябва да са обявени в несъстоятелност или да са в производство по несъстоятелност или ликвидация. Друго условие е работодателите да нямат задължения за данъци и задължителни осигурителни вноски и да не съкращават персонал през периода на получаване на компенсациите.

Заявленията за изплащане на средствата ще се подават в дирекция „Бюро по труда“ по месторабота. Към тях ще се прилагат документи, необходими за определяне на размера на компенсациите. Комисия, определена със заповед на директора на дирекция „Бюро по труда”, ще разглежда представените документи и в срок до 7 работни дни от тяхното подаване ще се произнася дали работодателят отговаря на критериите за получаване на компенсациите. Информацията ще се изпраща от Агенцията по заетостта по електронен път на Националния осигурителен институт, който ще изплаща средствата. 

Средствата ще бъдат осигурени от фонд „Безработица“ на Държавното обществено осигуряване.

Изключени от държавното подпомагане са секторите: Селско, горско и рибно стопанство, Финансови и застрахователни дейности, Държавно управление, Образование, Хуманно здравеопазване и социална работа, Дейности на домакинства като работодатели, недиференцирани дейности на домакинства по производство на стоки и услуги за собствено потребление, Дейности на екстериториални организации и служби.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
3
 
3
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Хайде малко сметки. Средно брутно възнаграждение за декември - 1349 лв. Помощ в размер на до 1,5 млрд и за срок до 3 месеца. Вариант 1 размера е на база разход, без да се взема предвид изплатените обратно осигуровки и данъци: 1,5 млрд/0.6х1349/3 месеца = 617 хил заети, които ще получат компенсации или около 25% от заетите на трудови отношения.
Вариант 2, смятаме и колко ще се върне като данък и осигуровки: 0.6х1439=809.4-557.4(осигуровки и данъци общо)= 252 лв. 1,5млр/3месеца/252 лв =1,984 млн души или около 86% от заетите.
Сами може да си правите изводите как се споменават и хвърлят цифри в ефира.
0
 
5
 
2
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Не коментирам какъв ефект може да има това "изплащане на компенсации" на фирмите по ред и условия несъответстващи на интересите на голяма част от работодателите.

ИНТЕРЕСНОТО В СЛУЧАЯТ Е КОГА НАПРАВИХА РАЗЧЕТА,
че мярката ще струва както казва Борисов някакви си 1 - 1,5 млрд лв. които ще бъдат извадени от фиска?!!

Нали първо трябва да бъдат ОДОБРЕНИ КАНДИДАТСТВАЩИТЕ И НЕОБХОДИМИТЕ ИМ СРЕДСТВАТА, КОИТО ЩЕ СЕ ОТПУСКАТ НА ФИРМИТЕ ИМ, а после С ТАЗИ СУМА да се прави ПОПРАВКА В ЗАКОНА ЗА ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ ???

Това слагане на каруцата пред коня с ПЛЮС МИНУС едни 500 милиона поражда основателни съмнения за ТОЧНОСТ ПРИ РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА СРЕДСТВАТА, КОИТО ЩЕ БЪДАТ ИЗВАДЕНИ ОТ ФИСКАЛНИЯ РЕЗЕРВ и сложени в някоя ЗАДБАЛАНСОВА БАНКОВА СМЕТКА.

Интересно ми е как ще реагира на тази селска бакалия опозицията и Румен Гечев на които първо ще им представят сметката за едни милиард - милиард и половина лева , а после ще им теглят стоката.

Ами този 1 - 1,5 млрд лв могат да не стигнат или пък както се очаква изобщо схемата 60/40 да не проработи?!

КАКВО ЩЕ ГИ ПРАВЕТЕ ТОГАВА ТЕЗИ ПАРИ?!
ЩЕ ПЪШКАТ В НЯКОЯ ЧАСТНА БАНКА ЛИ и то сега когато има такава икономическа криза и нужда от пари?!!

Защо толкова се бърза да се извадят тези пари от активите на БНБ, където близо 70 % от тях са ЧУЖДИ ЦЕННИ КНИГИ голяма част от които с ОТРИЦАТЕЛНА ДОХОДНОСТ?!

Имам неприятното усещане, че тези 1-1,5 млрд ще са само началото от 7 -те млрд. лв които могат да бъдат извадени от фискалния резерв.

Съмнявам се, че и те няма да стигнат и ще ни натресат един нов дълг от 10 млрд лв.
Някой правил ли е сметка колко държавен дълг по 200 милиона е емитирал Горанов от началото на годината - 3 или 4 пъти??

В началото сме на един сценарии на филм, краят на който няма да бъде добър.
1
 
4
 
1
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Тук добре ги извъртяха, сега всичкотО фирмА, що не е чувало какво е касов апарат, ще се чуди как да го доказва.

Още от Икономика и политика
Болниците - относително готови за пандемията