fallback

Танева: Настояваме за пряк достъп на местните производители до търговските вериги

Нормално ли е краставицата да не идва от оранжерията на 5 км, а от трети страни, попита земеделският министър

11:48 | 08.04.20 г. 7

Трябва да има възможност хората да си изберат храната, изработена и от българските производители. Това обяви пред БНТ министърът на земеделието и храните Десислава Танева относно предложението всеки от обектите на търговските вериги с представителства в цялата страна да имат достъп местните производители.

Тя даде пример със Сливен, където има оранжерия на 5 км от града, а в търговската мрежа в града няма тяхна продукция. Ние нямаме никакви предложения за регулация на тези търговски вериги. Настояваме за пряк достъп на местните производители, обясни Танева.

"Нормално ли е краставицата да не идва от оранжерията на 5 км, а от трети страни“, попита Танева и заяви, че не налага какво производство да бъде избрано от един магазин или верига, а МЗХГ препоръчва. 

"Две седмици се моля в качеството си на министър на пет вериги да ми дадат кои са доставчиците на мляко и други продукти. Какво получих? Една нула. Дадоха ми една табличка само", разкри още земеделският министър.

Министерството на земеделието, храните предлага в търговските обекти да се предлагат повече български стоки от местни (регионални) производители. За регионални производители се смятат онези с място на осъществяване на дейност на територията на съответната област, в която се намира търговският обект, или до 200 км. от областния център.

"Всичко това го правим в подкрепа на българските производители. Респект към тях. Те тръгнаха да произвеждат след ликвидация на земеделието. Такова нещо не е имало в нито една друга страна", каза Танева.

По думите ѝ всички местни и фермерски пазари трябва да работят при строго спазване на противоепидемиологичните мерки.

Осигурили сме възможност за нисколихвено кредитиране в сектор „Плодове и зеленчуци“, каза Танева и допълни, че местните и малки търговски вериги са откликнали на призива за осигуряване на достъп, като е предложено подпомагане за предлагането на български домати и краставици, допълни Танева.

Министерството обвини Сдружението за модерна търговия, че е разпространило манипулативна информация в медиите за заплахите цените да бъдат качени. 

Според Сдружението за модерна търговия проектът погазва основните принципи на пазарната икономика. А предложените промени биха довели до изключително вредни последици за всички участници на пазара на хранителни стоки – българските потребители, търговците на дребно и самите български производители.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:27 | 13.09.22 г.
fallback