Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Министерството на земеделието настоява за повече местни стоки в магазините

Ведомството обвини Сдружението за модерна търговия, че изпраща манипулативна информация до медиите

Министерството на земеделието настоява за повече местни стоки в магазините

Снимка: Pixabay

Министерството на земеделието, храните и горите предлага в търговските обекти да се предлагат повече български стоки от местни (регионални) производители, посочва ведомството в съобщение до медиите.

В текста се уточнява, че за регионални производители се смятат онези с място на осъществяване на дейност на територията на съответната област, в която се намира търговският обект, или до 200 км. от областния център.

От МЗХГ посочват, че търговските обекти се задължават да отделят площи, в които да се предлагат само произведени у нас продукти. 

Още по темата

Проектът на постановлението е изпратен до всички заинтересовани страни и се очакват техните становища по въпроса.

Всичко това се случва след повдигането на въпроса в разговор между министерството и Сдружението за модерна търговия, целящ да стимулира доброволно търговските вериги у нас да подадат ръка на местните производители.

МЗХГ е категорично, че преговорите не са довели до „никакви действия и разбиране от страна на частните оператори“, поради което се е стигнало до предложението, което не регулира дейността на веригите, а само ги задължава да предлагат стоки от производители от България.

Министерството обвини Сдружението за модерна търговия, че е разпространило манипулативна информация в медиите за заплахите цените да бъдат качени. МЗХГ посочва, че в предложенията се предвижда само едно задължение и то е да се създават площи за предлагане на продукция на местното население.

Министерството подчертава, че това по никакъв начин не е намеса в прилаганите от веригите модели, нито пък е фактор за увеличаване цените на стоките. От ведомството посочват, че благодарение на монополното си положение на пазара у нас търговските вериги биха могли да помогнат за съхраняването на българските земеделски производители, които са притиснати от кризата, свързана с коронавируса, тъй като голяма част от продукцията им обичайно е насочена към ресторантьорството и хотелиерството.

„МЗХГ следи ценовото равнище на основните хранителни стоки, и ако сметнем, че има необосновано повишаване на цените на българското производство, сме в правото си да предприемем съответните мерки“, посочват от министерството.

По статията работи: Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

2
 
1
 
6
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
истината: https://www.fimoti.com/index.php/topic,267567.0.html
0
 
4
 
5
Бидонойл до: vladi_guetzov
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
А на тези полета кой ще работи? Днешният софиянец е със селски произход и сигурно знае от кой край се държи мотиката, но нали е дошъл тук за да работи в офис, а не да бере чушки и домати.
0
 
2
 
4
stefanstefanov до: vladi_guetzov
преди 5 месеца
Най правилно е,отделянето на София в държава(Западна България).
2
 
5
 
3
преди 5 месеца
Що се отнася за София ,около града трябва да се създадат,,ХРАНИТЕЛЕН ПОЯС- оранжерии , овощни насаждения и ферми за месо и мляко,защото това е ненаситен и сигурен пазар и реализирането на продукция в близост е икономически ефективно.За София трябва да има изключителнална програма от Министерството за насърчаване на зеленчукопроизводство ,производство на плодове ,мляко и месо .София е специален град,който трябва все повече да разчита на плодородните полета/а такива има/ около нея и да вади продукция ,вместо да внася от чужбина.Жито за износ може да осигурява и Добруджа , но столицата е специално нещо -1,5 млн .население /консуматори/,което трябва да се задоволи с плодове и зеленчуци ,месо и млечни продукти.Какво прави Министерството за това?Какви програми приема за решаването на дисбалансите в страната?
2
 
3
 
2
Boby3 до: ivanrog
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Вие на верига клечки за зъби, поне, листвали ли сте?

Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 22 септември