fallback

Искат оставката на здравния министър заради строежа на детската болница

Петиция с над 17 хиляди подписа е внесена в Министерския съвет

13:46 | 27.04.20 г. 6
Автор - снимка
Редактор

Петиция с над 17 000 подписа за оставката на здравния министър Кирил Ананиев внесоха в Министерския съвет, предава bTV. Недоволството е заради строежа на Националната педиатрична болница.

Според здравното министерство за превръщането на грубия строеж от времето на социализма в лечебно заведение ще се използват над 93 млн. лева. Вносителите на онлайн подписката смятат, че това може да стане по-евтино в изцяло нова сграда.

Проблемът на сега съществуващия договор е, че всъщност той би могъл да струва много повече, тоест болницата в старата сграда отколкото вложените близо 100 млн. лева“, отбелязва Мария Брестничка, от Националната мрежа за децата. 

При подписването на договора от Министерство на здравеопазването обявиха, че проектът ще бъде максимално прозрачен и публичен. Ще бъде сформирана работна комисия с различни специалисти.

ДЗЗД  „ДЕТСКО ЗДРАВЕ” с водещо участие на „Главболгарстрой” АД спечели търга за строителството на Националната детска многопрофилна болница.

На 2 април министърът на здравеопазването Кирил Ананиев подписа договор с обединение ДЗЗД „ДЕТСКО ЗДРАВЕ“ за извършване на инженеринг (проектиране, строителство и авторски надзор) на Национална многопрофилна детска болница.

Общата стойност на договора е 77,8 млн. лева без ДДС или 93,4 млн. лв. с включен ДДС.

В края на ноември миналата година ВАС отхвърли жалбата на Камарата на архитектите в България (КАБ) и остави в сила становището на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), с което се потвърди решението на министъра на здравеопазването за откриване на процедура за възлагане на обществена поръчка за детската болница.

Тричленният състав сметна, че решението на КЗК е правилно и при постановяването му не са допуснати нарушения, които да водят до неговата отмяна. В утвърдената от възложителя документация за участие се съдържат минимално необходимите данни за изготвяне от потенциалните участници на концепция за изпълнение на дейностите по предмета на поръчката. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:45 | 14.09.22 г.
fallback