IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетният излишък в края на април намалява с 1,1 млрд. лв.

Очаква се негативната тенденция да продължи и през следващите няколко месеца

20:00 | 30.04.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Бюджетният излишък към края на април намалява с около 1,1 млрд. лв. спрямо същия период на предходната година, сочат предварителни данни на Министерството на финансите.

То очаква към края на този месец превишението на приходите над разходите по консолидираната фискална програма (КФП) да бъде в размер на 1,587 млрд. лв., или 1,4 % от прогнозния БВП. За сравнение отчетеното превишение на приходите над разходите за същия период на 2019 г. бе в размер на 2,699 млрд. лв., или 2,3 % от БВП. Това означава, че съпоставено с 2019 г. бюджетното салдо се влошава номинално с 1,1 млрд. лева.

Забавянето в приходите се дължи на негативните ефекти от коронавирусната криза, както и от удължаването на сроковете по Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО), изместващо голяма част от постъпленията от март към юни, и по Закона за местни данъци и такси във връзка с мерките за ограничаване и борба с Covid-19 в България и пандемията в световен мащаб, отбелязват от Министерството на финансите.

Съпоставено с първите четири месеца на 2019 г. данъчните  и неданъчните приходи по консолидираната фискална програма към април 2020 г. се свиват с 875,8 млн. лв., докато постъпленията от помощи нарастват с 358,5 млн. лева. Очаква се негативната тенденция да продължи и през следващите няколко месеца.

Приходите, помощите и даренията по КФП към април 2020 г. се очаква да бъдат в размер на 14,6 млрд. лв., или 33 % от актуализирания годишен разчет. Спрямо първите четири месеца на 2019 г. приходите по КФП отчитат забавяне основно при корпоративните и други данъци, ДДС от внос и приходите от такси.

Разходите по консолидираната фискална програма, включително вноската на България в бюджета на ЕС, към април 2020 г. са в размер на малко над 13 млрд. лв., което е 27,3 % от актуализирания годишен разчет.

За сравнение разходите по КФП към април 2019 г. бяха в размер на 12,4 млрд. лв. Номиналното нарастване, съпоставено със същия период на предходната година, е основно поради по-високия размер на разходите за персонал, на социалните плащания (базов ефект от увеличението на пенсиите от юли 2019 г.), по-високи капиталови разходи и други.

Частта от вноската на България в бюджета на ЕС, изплатена към 30 април от централния бюджет, възлиза на 474,1 млн. лв.

Негативните ефекти в приходите, породени от мерките за борба с пандемията, ще се отразят върху параметрите по изпълнението на бюджета с известно закъснение, отбелязват Министерството на финансите. Към края на март параметрите по изпълнението на приходите  все още не са били повлияни в значителна степен от кризата, породена от пандемията с коронавирус, и отразяват само най-непосредствените ефекти от предприетите мерки и променената макроикономическа среда.

В структурно отношение при преките данъци най-осезаем е ефектът от удължаването на сроковете по Закона за корпоративното подоходно облагане, докато при косвените данъци се отчита забавяне при приходите от ДДС от внос, приходите от акцизи и други.

Общата сума на данъчните постъпления през март възлиза на 8,5 млрд. лв., което представлява 23% от планираните за годината данъчни приходи.

Постъпленията от ДДС са в размер на 2,9 млрд. лв., или 25,1 % от планираните. 

Въведеното извънредно положение в страната все още не се отразява значително върху постъпленията от ДДС към края на първото тримесечие на 2020 година. Но влошените макроикономически показатели за потребление, внос, износ, както и цената на суровия петрол се очаква да повлияят негативно върху приходите от данъка през следващите месеци, предупреждава финансовото министерство.

Неданъчните приходи са в размер на 1,5 млрд. лв., което представлява 23% от годишните разчети. 

Разходите по КФП, включително вноската на България в бюджета на ЕС, към март 2020 г. възлизат на 9,5 млрд. лв., което е 20,4% от годишните разчети. За сравнение разходите по КФП към март 2019 г. бяха в размер на малко над 9 млрд. лева. Номиналното нарастване, съпоставено със същия период на предходната година, се дължи основно на по-високия размер на социалните плащания заради увеличението на пенсиите от юли 2019 г., както и по-висок размер на разходите за издръжка, разходите за персонал, капиталовите разходи и други.

По отношение на въведените мерки с извънредното положение в средата на март през отчетния период са финансирани основно разходи, свързани със системата на здравеопазването, съобщава Министерството на финансите. Финансирани са най-неотложните разходи, свързани с осигуряването на защитни облекла, дезинфектанти, медицински консумативи и други за медицинския състав, които са на първа линия в борбата със заразата. 

Бюджетното салдо по КФП на касова основа към месец март 2020 г. е положително в размер на 1,426 млрд. лв. и се формира от превишение на приходите над разходите по националния бюджет в размер на малко над 1 млрд. лв. и по европейските средства в размер на 366,8 млн. лева.

Размерът на фискалния резерв към 31 март е 10,3 млрд. лв.

Последна актуализация: 07:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и политика виж още

Коментари

Финанси виж още