IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетът излиза на минус с 205,4 млн. лева през март

За тримесечието хазната все още е на плюс, защото в данните още не се отразяват мерките, предприети заради извънредното положение, според МФ

20:18 | 31.03.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Министерството на финансите очаква бюджетен дефицит в размер на 205,4 млн. лева за март, показват предварителните данни на ведомството.

За първото тримесечие обаче хазната излиза на плюс, като излишъкът е в размер на 1,274 млрд. лева за периода. 

Министерството подчертава, че резултатът още не отразява мерките, предприети заради извънредното положение. Ефектите в приходите, разходите и бюджетното салдо ще се разгърнат в следващите месеци, посочва се в съобщението на институцията.

Приходите и помощите по консолидираната фискална програма (КФП) през март се очаква да са малко над 11 млрд. лева, което е почти една четвърт от разчета за годината. На годишна база постъпленията се увеличават с почти 150 млн. лева, което се дължи основно на постъпленията, свързани с европейските програми.

Разходите през март възлизат на малко над 9,7 млрд. лева, което е една пета от разчета за годината, като са с почти 700 млн. лева по-високи спрямо разходите през март 2019 г. Ръстът се дължи на социалните плащания – например ръста на пенсиите, разходи за персонал в обществения сектор, субсидии и т.н.

Вноската към бюджета на ЕС в края на март възлиза на 373,6 млн. лева.

Окончателните данни за февруари показват, че постъпленията са почти 7,5 млрд. лева, от които данъците, включително осигурителните вноски, са малко над 5,8 млрд. лева. Приходите от ДДС възлизат на 2,1 млрд. лева, от акцизи са за 920 млн. лева. Постъпленията от осигурителни вноски възлизат на 1,76 млрд. лева.

Малко над 1 млрд. лева са неданъчните приходи.

Разходите за февруари възлизат на почти 6 млрд. лева. Вноската на България в бюджета на ЕС е 305,1 млн. лева.

Бюджетният излишък към края на февруари е 1,48 млрд. лева, а фискалният резерв е 10,6 млрд. лева.

Последна актуализация: 05:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Бюджет и финанси виж още

Коментари

Финанси виж още