fallback

Станишев: От икономическата криза или ще излезем заедно, или ще потъваме

Неравенството се задълбочава, а все повече хора обедняват, твърди президентът на ПЕС

10:30 | 04.05.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

От икономическата криза ще излезем или всички заедно с навременен план за действие, или ще потъваме. Това посочи в ефира на Нова телевизия президентът на ПЕС Сергей Станишев. Той коментира, че именно това е и линията, която отстояват европейските социалисти.

„Тази криза е симетрична, т.е. всички са под удара – и бедните, и богатите. Ето защо в тази ситуация мерките трябва да бъдат обърнати към бъдещето и да се издават еврооблигации. Така че или ще изплуваме всички заедно, или ще потънем един след друг'', обясни още лидерът на ПЕС и допълни, че  иска да види по-голяма активност на България в тази дискусия.

Относно ролята на опозицията, той заяви, че тя винаги е деликатна в такива ситуации. 

„Мисля, че БСП постъпи правилно като подкрепи въвеждането на мерките срещу коронавируса. Оттам нататък все пак опозицията трябва да спазва някакви основни принципи, тъй като имаше залитания и от страна на правителството.

Очертава се край на извънредното положение, което означава нормална работа на парламента. А там е мястото, където правителството трябва да представи своите идеи и да се срещне с представители на всички политически формации, посочи президентът на ПЕС.

Според Станишев здравните мерки на правителството са правилни и навременни. „Това личи по броя на заразените. В сравнение с другите европейски страни виждаме, че сме доста по-добре. Големият въпрос е за икономическите и социални мерки. За тях, според мен, няма достатъчна комуникация", посочи социалистът. Според него трябва сериозно да се мисли за икономически антикризисен щаб, защото са нанесени тежки щети върху икономиката.

Неравенството се задълбочава, категоричен е Станишев и добави, че все повече хора обедняват.

„Трябва да се мисли много сериозно за истински икономически антитикризисен щаб, защото виждаме, че след месец и половина са нанесени много тежки щети върху икономиката, особено върху малките и средните фирми. Много е ограничен броят на тези фирми, които могат да се ползват от икономическите мерки, като например 60/40 и редица други", отбеляза президентът на ПЕС.

„Трябва да знаем какво искаме, защото много европейски средства в размер на милиарди са достъпни сега. В този момент България трябва да бъде по-активна и да има прозрачност и отчетност, за да може да стигнат пари до повече хора'', отбеляза той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:37 | 10.09.22 г.
fallback