IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови мерки за 5 млн. лв. ще подпомагат културния сектор

Моноспектакли, представления на открито и помощ за свободните творци, са част от новите мерки в подкрепа на културния сектор

17:03 | 11.05.20 г.
<p>
	<em>Снимка: НДК</em></p>

Снимка: НДК

Боил Банов обяви, че допълнително е разписана мярка в Министерството на културата, където са заделени 2,5 млн. лева в Национален фонд „Култура" за най-засегнатите творци на свободна практика, което е три минимални работни заплати с осигуровките към тях.

Над 1000 лица са подали документи, утре ще се финализират одобрените лица, които изпълняват критериите.

Министърът увери, че е помислено за всички, които понасят трудности - малките авторски кина, циркът, който търпи поражения.

„Във фонда чрез правителството ще прехвърлим 1,5 млн. лева и още 700 хил. лева малки грантове за артисти, за да се провокира творчески индивидуален собствен културен продукт.  Последните три години от един неработещ фонд той се превърна в структура, която подкрепя българското изкуство“, убеден е Банов.

Той съобщи, че отделно, заради коронавируса, през Норвежката програма се разпределят над 7 млн. лева за свободни артисти, които могат да кандидатстват с проекти в съвременните изкуства.

„Тези мерки са адекватни и показват отношението на правителството към културата, ще има и други мерки, обеща Банов, като подчерта, че това е междинен етап в подкрепа на сектора.

Моноспектакли и малко зрители

На въпрос какви да са мерките, които трябва да се спазват, министърът обясни, че всеки организатор на събитие трябва да се съобразява със зрителя, като предвижда продажба на 30% от салона, дезинфектанти и маски, съобразяване на потоците на влизане и излизане за прожекциите.

Няма да има термокамери в кината, защото те са скъпи и не се знае колко са рентабилни, но за отварянето на театри и концертни зали е рано да се говори. Само на открито обаче ще има спектакли, да представят продукти, за да няма риск за актьорите“, изброи изискванията Банов и потвърди, че климатиците в кината на този етап не трябва да работят.

„За сигурността на музиканти и актьори се предвижда излизането на по-малки състави. Според мен е абсурдно да се изкарват актьори с маски. Това зависи от решението на всеки театър. Ако бях директор ще промотирам моноспектакли, но съм убеден, че колегите ще вземат правилните решения“, смята Боил Банов. Що се отнася до субсидиите, той напомни, че държавата е поела разходите, „но дали методиката ще се върне зависи от постановките и самите ръководители, няма да администрираме“.

В очакване на повече проекти

За библиотеките ще има мерки, при които няма да се изисква самоучастие, затова са увеличени бюджетите за проектите. Разходите са вдигнати на 35% от проектите, за да се наемат повече хора, които да бъдат подкрепени.
Боил Банов увери, че ще има мерки за издателствата, които ще се са подкрепени като средни предприятия.

„От колекцията на Васил Божков всичко се изнася по правилата", съобщи той.

Боил Банов не пожела да коментира критиката на Вежди Рашидов за работата си като културен министър, за която известният скулптур и председател на парламентарната комисия се изказа неособено ласкаво.

„Няма да коментирам – изключителен художник и като всеки талантлив творец е човек на крайностите, аз с него работя добре“, заяви той.

Казусът „Червената къща“

Министърът на културата коментира напрежението около Центъра за култура и дебат „Червената къща“,  в която има смесена собственост. Един от собствениците дарява своя дял през 60-те години, сградата е публична държавна собственост и е изплатено обезщетение на  наследниците на големия български скулптур Андрей Николов. През 2000 г. има реституционен иск и един от наследниците взема от ателието на скулптура 12/14 части.

„Това е парадокс, който трябва да е за морала и етиката, на този, който го е направил и разрешил“, убеден е Банов.

Оттогава за Червената къща се плащат наеми и на Министерството на културата и на собствениците.

Министърът поясни, че е предвидено Галерията да се превърне в музей за дейността на Андрей Николов, но при тази собственост това не е възможно, защото на територията на сградата има хостел на частния собственик.

„Той не желае по пазарен принцип държавата да откупи дела му“, разкри министърът, но напомни, че къщата е паметник на културата и е свързана с културата на България.

„Този собственик е пуснат неправомерно, но защо през годините нищо не се е правило не е ясно и казусът трябва да се разплете, смята Банов. Той разкри, че от миналата седмица собственикът се опитва да даде под наем своята част, но след като държавата е съсобственик, въпреки с малък дял,  е успяла да поиска обявата за Червената къща да се изтрие, но не гарантира, че няма да се появи нова.

Министърът обаче е категоричен, че ще се обсъжда казусът със собствениците и ще има къща – музей за съвременно културно изкуство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още