fallback

ЕК: България ще получи 9,3 млрд. евро от фонда за икономическо възстановяване

Заедно с другите фондове страната ни ще разполага с близо 30 млрд. евро през следващия програмен период, според Сергей Станишев

18:11 | 28.05.20 г. 10

Европейската комисия (ЕК) предлага България да получи достъп до 9,282 млрд. евро от фонда за икономическо възстановяване от кризата, предизвикана от пандемията от коронавирус.

Това събощиха за БТА от Еврокомисията в отговор на въпроси. От посочената обща сума делът на безвъзмездните средства за нашата страна се предвижда да бъде 6,131 млрд. евро. Делът на заемите е 3,151 млрд. евро.

Комисията днес уточни, че разпространените вчера данни, според които се предвиждаше нашата страна да получи 15 млрд. евро, са били примерни. 

Вчера Европейската комисия предложи създаването на фонд за възстановяване на икономиката на ЕС след пандемията от коронавирус в размер на 750 млрд. евро до 2027 г. Средствата ще бъдат отпускани на части по националните програми за реформи. Програмите трябва да бъдат съобразени с целите на ЕС за икономика без употреба на изкопаеми горива и за цифровизация. 

Това, което председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви в сряда в Европейския парламент, досега не се е случвало в историята на Европейския съюз. За първи път съюзът възнамерява да поеме огромен дълг, за да се справи с икономическите последици от коронавируса. 

Европейски облигации на обща стойност 750 млрд. евро ще бъдат емитирани за финансирането на програмата за възстановяване от коронавирусната криза  - Next Generation EU, в рамките на бюджета за следващия програмен период (2021-2027 г.). Той ще предоставя помощ на държавите членки безвъзмездно и като кредит, по три стълба.

Евродепутатът Илхан Кючюк посочи, че преговорите за инструмента няма да бъдат лесни. Идеята е още от януари 2021 г. бизнесът, общините, регионалните власти и държавите членки да се възползват от подкрепата.

Това е много сериозна помощ за България от страна на ЕС, коментира лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев. Ако съберем тази сума с това, което ще дойде по линия на кохезионни и други фондове, в рамките на редовния бюджет на Евросъюза за следващите 7 години ще имаме на разположение близо 30 млрд. евро, обясни Станишев.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:01 | 14.09.22 г.
fallback