fallback

Николай Василев: Само политически въпроси могат да ни спрат по пътя към еврозоната

Това, че държавата влиза в частна банка, е добра стъпка към еврозоната, посочи финансистът

10:53 | 12.06.20 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Това, че държавата влиза в частна банка, е добра стъпка, щом става дума за еврозоната. Това каза финансистът Николай Василев по повод думите на икономическия министър Емил Караниколов, че пътят на България към ERM II е свободен, след като последният проблем е решен – капиталовата адекватност на една от банките. 

В интервю за бТВ бившият икономически министър коментира, че участието с миноритарен дял на държавата в Първа инвестиционна банка ще е временно, а с тази стъпка българската банкова система ще стане още по-стабилна.

„Дори и да е малко под въпрос инфлацията, по всички други критерии има медали, например по показателя дълг по БВП имаме сребърен медал в цяла Европа сега, както беше през последните вече десет години", посочи той и конкретизира, че инфлацията в България за първи път от доста време насам е малко отгоре - 0,8%, което е близко до нулата. „Това обаче изобщо не е проблем за влизането на страната ни в „чакалнята“ на еврозоната“, смята Василев.

По думите му икономистите не са изненадани от цифрата на инфлацията.

„Същевременно обаче всички световни икономисти мълчат в момента по темата ще има ли тази година инфлация, или дефлация. Но това не е проблем за еврозоната, тъй като ние ще влизаме в „чакалнята“, а там изобщо няма такова изискване", каза още Василев.

Финансистът смята, че никакви цифри не могат да ни спрат, а само политически въпроси от двете страни.

„Първо, трябва да сме сигурни, че искаме, тъй като не всички институции бързат натам. От друга страна, трябва да ни пуснат политически“, каза още той и заяви, че ситуацията с Шенген е съвсем същата – „отговаряме на критериите, но не ни пускат политически“.

Investor.bg припомня, че нивото на инфлацията в България не отговаря на изискванията за въвеждането на еврото. Това става ясно от доклада на Европейската централна банка, който анализира икономиките на страните в Евросъюза извън еврозоната. В същото време от Франкфурт отбелязват, че България напредва по пътя към въвеждането на единната европейска валута.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:00 | 14.09.22 г.
fallback