fallback

Пакет "Мобилност" ще е тежко изпитание за малките фирми, твърдят от бранша

По-големите компании вероятно ще изнесат бизнеса си извън България, тъй като дейността им няма да е възможна, каза управителят на Транспрес

16:37 | 29.06.20 г. 4

Ако бъде приет пакет “Мобилност”, това ще е най-тежкото изпитание в транспортния бранш. В този си вид заложените текстове ще доведат до брутална промяна в сектора, особено за по-малките фирми. По-големите компании вероятно ще изнесат бизнеса си извън България, тъй като дейността им няма да е възможна. Това каза Веселин Стоянов, управител на Транспрес, в предаването “В развитие” по Bloomberg TV Bulgaria.

Стоянов коментира отражението на коронакризата върху транспортния бранш. Той посочи, че палетните пратки са най-слабо засегнати, дори има увеличение при тях заради драстичния ръст на онлайн покупките. 

По думите на експерта 60-процентен дял от превозваните стоки са хранителни, а промени в дестинациите няма - традиционно силни партньори на България остават Германия и Франция. 

Според госта понижението в цените на петрола е омекотило удара от въвеждането на тол таксите, тъй като преди това превозвачите са планирали увеличение на цените на услугите си.

По отношение на превозите за производствения сектор Стоянов отбеляза, че пандемията е ограничила движението на цели и частични товари. “Възстановяването ще зависи от цялостната икономическа среда”, посочи той. И допълни,че очаква сериозно намаление на товаропотоци, свързани с автомобилната промишленост. 

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:08 | 13.09.22 г.
fallback