IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НЗОК ще плаща онколекарствата максимум на 90% от пределната им цена

Цените, постигнати по рамковото споразумение, ще са тези, по които НЗОК ще плаща на всички болници, а не само на тези в държавния търг

14:44 | 14.07.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Министерството на здравеопазването (МЗ) предлага нови законови промени, с които да направи опит да затвори  вратички за източване на средства за лекарства от Здравната каса.

С изменения в два закона - Закон за лекарствените продукти и Закон за здравното осигуряване, се предлага Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да плаща онколекарствата максимум на 90% от пределната им цена. Текстовете са публикувани за обществено обсъждане.

С предлаганите промени цените, които са постигнати по рамковото споразумение, ще станат тези, по които НЗОК ще плаща на всички болници, а не само на тези в държавния търг. Предстои поправките да бъдат одобрени от парламента. 

Ако промените бъдат одобрени от депутатите, Здравната каса ще плаща онколекарствата за всички болници на по-ниската цена от две възможности - тази, която е постигната чрез електронния търг на министерството, или на 90% от пределната цена на медикаментите в позитивния лекарствен списък. Така стойността, на която Здравната каса ще плаща онкомедикаментите, ще е с поне 10 на сто по-ниска от пределната.

Генерчните медикаменти са изключени от промяната.

Измененията са провокирани след станалите публично известни порочни практики в началото на годината, при които в някои частни болници онколекарствата се отчитаха към НЗОК на пределните си цени от позитивния списък и така се оказа, че Касата плаща някои лекарства на многократно завишени цени.

Практиката бе анонсирана за първи път от вече бившия управител на НЗОК д-р Дечо Дечев малко преди изтичането на мандата му през март тази година. Тогава той обяви, че Здравната каса плаща лекарства на частните болници на до 7 пъти по-високи цени от тези, които дава на държавните и общинските. Само за един такъв медикамент НЗОК е ощетена за година с над 800 хил. лв. За четири медикамента са заплащани по-високи цени на частните болници. НЗОК е плащала многократно по-високите суми без провеждане на обществени поръчки, с което по правило се постигат по-ниски цени.

Заради казуса с разликите в цените ЕК поиска от България да задължи и частните болници да правят търгове за лекарствата, заплащани с публични средства.

След анализ на проверките и резултатите министърът на здравеопазването е предложил на финансовия Владислав Горанов и частните болници да правят обществени поръчки за медикаментите, които се плащат от Здравната каса, каквато е и препоръката на Европейската комисия.

Предложен е и идеен проект за въвеждане на правило НЗОК да заплаща най-ниската стойност от предложените цени на дадено лекарство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още