fallback

Румяна Коларова: Наблюдаваме тежка криза на легитимността

Свидетели сме на това как елитите са неспособни да произведат нещо ново, твърди политологът

10:05 | 04.09.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Ясно е, че в момента наблюдаваме тежка криза на легитимността. Важно е обаче да разграничим тази криза от институционалната такава. Кризата на легитимността е когато хората нямат доверие и не приемат решенията на управляващите. Тази криза минава през поредната фаза. Това заяви в ефира на Нова телевизия политологът проф. Румяна Коларова.

„Сблъсъкът от сряда не е нищо ново от гледна точка на това, което аз мога да кажа като политолог“, каза още тя. Според нея, за протестът в сряда е имало много големи очаквания. Реакцията и последвалите ексцесии са били отговор именно на факта, че оставка няма. 

„Битката е позната – Борисов срещу Радев. Имаме обаче неспособност на елитите да произведат нещо ново. На масата има три сценария. Първи – експертен кабинет в рамките на този мандат, както предложи ДПС. Втората опция е служебен кабинет, а третата е такъв съставен от ГЕРБ“, каза от своя страна политологът проф. Анна Кръстева, която също бе гост в студиото.

Темата коментира и политологът Петър Чолаков. По думите му няма как Бойко Борисов и Румен Радев да се разберат кой да е следващият премиер. Радев не е опозиционен лидер, каза Чолаков в ефира на bTV.

По думите му с Конституцията ГЕРБ не печелят време, а губят времето на хората. Според него не си заслужава предложенията да се коментират. „Това е тотален нонсенс. (…) Не може на референдум да се подлагат фундаментални човешки права“, обясни той.

Чолаков беше категоричен, че моделите ГЕРБ и ДПС трябва да се сменят, защото се е оказало, че те са добре свързани. Политологът обясни, че отговорността за действията на полицията от 2 септември е изцяло на премиера Борисов. Според социолога Евелина Славкова доверието в Радев е спаднало, след той започна да остро да провокира и да призовава към „бунт“. Тя е на мнение, че ГЕРБ губят в ситуацията с Конституцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:30 | 12.09.22 г.
fallback