fallback

Над 200 хил. безработни у нас са започнали работа за последните 9 месеца

Най-много хора са намерили ново работно място във фирми от преработващата промишленост

17:50 | 10.12.20 г.

Общо 203 099 безработни са започнали работа със съдействието на бюрата по труда от 13 март, когато беше обявено извънредно положение, до момента. Данните съобщават от Министерството на труда и социалната политика, два дни след като Националният статистически институт (НСИ) публикува данни, според които новите регистрирани безработни в бюрата по труда от 3 февруари до 6 декември, са малко над 361 хиляди души.

По данни на Агенцията по заетостта най-много хора са намерили ново работно място във фирми от преработващата промишленост – почти 50 хиляди души. Над 30 хиляди души са постъпили в компании от сектора на търговията и ремонта на автомобили, а близо 20 хиляди - в сектор „Хотелиерство и ресторантьорство“. Част от тях са заети както за летния, така и за настоящия зимен туристически сезон. 

Най-много от намерилите работа са от София – 22 158 души. В област Варна на нови позиции са започнали 9100 безработни, в Пловдив – 5989, а в Бургас – 5389.

От социалното министерство информират, че безработни продължават да се наемат и по схемата „Заетост за теб“. Тя е част от пакета мерки на правителството „Заетост х3“ и чрез нея работодатели могат да получават средства от държавата за наемане на безработни и за покриване на минималната работна заплата и осигуровките към нея. До момента по програмата за сключени 3308 договора с работодатели, по които са наети 6693 души.

Най-много нови работни места са били разкрити в секторите „Преработваща промишленост“ (33,7%), „Хотелиерство и ресторантьорство“ (22,3%) и „Търговия и ремонт на автомобили“ (18,5%). Възможностите по програмата бяха разширени в края на ноември, като работодателите могат да наемат безработни за до 6 месеца. След това те трябва да задържат 75% от новонаетия персонал за период, равен на половината от периода на субсидирана заетост. Тоест, ако наемат човек за шест месеца, той трябва да работи във фирмата за още три.

С въвеждането новите ограничителни мерки срещу разпространението на коронавируса у нас, включително затварянето на търговски центрове, а с това и редица бизнеси, рязко скочи броят на новорегистрираните безработни в България в първата седмица на декември. За периода 30 ноември - 6 декември те са над 14 200 души, показаха данните от специализираното наблюдение на Националния статистически институт на пазара на труда заради Covid-19.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:43 | 12.09.22 г.
fallback