IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проф. Кожухарова: Може да има и още една вълна на коронавируса

Все още у нас няма план за действие конкретно за пандемията от коронавирус, каза епидемиологът

09:59 | 17.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Със сигурност ще има втора вълна на коронавируса, тъй в страната ни до момента е имало само една такава. Това мнение изрази по Нова телевизия епидемиологът проф. Мира Кожухарова.

„В момента сме в началото на лекия спад на вълната от заболелите с COVID-19. Много вероятно е да има и още една вълна. Не знам кога ще бъде, но ще има следваща вълна“, каза тя. И допълни, че трябва да мине още време, за да видим ефект от мерките.

Проф. Кожухарова посочи, че е по-разумно да следим броя на хората в интензивни отделения, а не новозаразените. По думите й това е най-обективният показател. „Проследявам данните за смъртността на милион население. Там страната ни не е на първо място”, каза още тя. 

По думите й експертите са изчислили, че ако има над 4000 души в отделения и близо 250 в интензивните отделения, това означава, че има натиск върху здравната система.

Според проф. Кожухарова у нас няма ясна стратегия за справяне със заразата. „В началото нямаше никакъв план. След това ни бяха обявени мерки. Все още обаче очаквам да видя план за действие конкретно за пандемията от коронавирус. Засега се действа по план за пандемия от грип", твърди проф. Мира Кожухарова.

Животът на човечеството е съпроводен от възникване на пандемии, минаване през няколко вълни, леко стихване, някои бактерии остават да живеят с нас, но човечеството надживява пандемиите, коментира специалистът.

Специалистът коментира и темата с ваксините. „При всички заразни заболявания, ако има ефективна ваксина, това е решение на проблема. Препарати за лечение се намират по-трудно, а и цената е по-висока”, заяви Кожухарова. Според нея планът за ваксините е добре изработен.

За намаляване на смъртността трябва да започне ваксиниране първо на старите хора, а за намаляване на натиска върху болниците трябва да се ваксинира медицинският персонал, посочи тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още