IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ваксинираните срещу COVID-19 ще получават сертификат

България има готовност да приеме първоначалните доставки, заяви директорът на ИАЛ

11:09 | 14.12.20 г. 11
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Предвижда се да се издават сертификати на всички българи, които ще са ваксинират срещу COVID-19. Направената имунизация ще се вписва и в информационната система. Това каза по БНТ Богдан Кирилов, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ).

Не се знае дали ще има необходимост, но е предвидено издаването на сертификат, посочи той.

По думите му проблемът с транспортирането и съхранението на ваксините у нас е изцяло решен. „Още преди 10 дни България има готовността да приеме първоначалните доставки. Вече има поставени фризери в няколко от регионалните здравни инспекции, като предстои това да се случи във всичките 28. Това е гаранция, че България може да приеме и съхранява в съответствие с разрешението за употреба всички ваксини”, категоричен беше Кирилов.

Първата ваксина на BioNTech/Pfizer, която се очаква да пристигне в България през януари, има стабилност от 2 до 8 градуса до пет дни, така че при създадената организация личните лекари ще могат да я прилагат спокойно. Не е необходимо в кабинетите им да има специални фризери. Хладилниците, които и сега се използват за останалите ваксини, са достатъчни за гарантиране на условията за съхранение, посочи директорът на агенцията. 

Той обясни, че доставката на ваксините срещу COVID-19 е свързана с разрешаването им за употреба от ЕК. В процедурата първо е включена оценка на наличната документация от Европейската агенция по лекарствата, като за първата ваксина на BioNTech/Pfizer становището на Европейската агенция се очаква на 29 декември. След това националните агенции ще имат два дни, за да одобрят продуктовата информация - това е кратката характеристика и листовката за пациента. След това в рамките на един или два дни се очаква ЕК да даде разрешение за употреба на съответната ваксина.

Това прави възможно първата доставка на ваксини у нас да е в началото на януари, потвърди той. „Реално няколко дни след реализирането на първата доставка, при така създадената организация, е възможно да се стартира ваксинацията”, добави Кирилов.

На първия етап от договарянето ЕК осигурява 1,3 милиарда дози ваксини, като има опция за до 2 милиарда дози. Това е ако всички шест, договорени от ЕК ваксини, получат одобрение за употреба.

За да се използват в ЕС руската и китайската ваксини, трябва да минат през одобрението на Европейската агенция по лекарствата, поясни Богдан Кирилов. Изискване е държавите членки да не стартират самостоятелно национални процедури, уточни той.

Що се отнася до медикамент за лечение на COVID-19, Кирилов обясни, че единственото, което засега има разрешение за употреба в ЕС, е Ремдесивир. В момента текат множество клинични изпитвания за други медикаменти, така че до месеци може да се очакват и други разрешения за употреба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още