IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 56% от българите не биха се ваксинирали срещу Covid-19

Над две трети от интервюираните (87,4%) са категорични, че ваксинирането трябва да бъде доброволно

09:25 | 14.12.20 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Над половината от участниците в проучване на Институт "РЕГО" (56,3%) заявяват, че не биха се ваксинирали срещу Covid-19, утвърдително отговарят 28,8%, 14,7% се колебаят дали да се ваксинират, а 0,2% са на мнение, че Covid-19 не съществува. 

Високият дял на респондентите, които не искат да се ваксинират, е в разрез с дългогодишната и устойчива култура на ваксиниране в България. Изглежда ваксинирането конкретно срещу Covid-19 е извадено пред скоби и има своя уникална специфика, коментират от института.

Високият дял на отказите се обяснява с грешки на комуникационно ниво по отношение на ваксинирането и ваксините и в липсата на доверие в системата. Демократичните общества се базират на доверие и дефицитът му по въпроса за ваксинирането у нас ще направи борбата с вируса много трудна и тромава, посочват в прессъобщение изследователите.

Мнението на респондентите изглежда повече от консолидирано по отношение на въпроса „Доброволно или задължително за всички трябва да бъде ваксинирането срещу Covid-19?“. Повече от две трети от интервюираните (87,4%) са категорични, че ваксинирането трябва да бъде доброволно. На противоположното мнение, че трябва да бъде задължително, са едва 6,4%.  Не могат да преценят коя от двете възможности е по-добра 5,1% от респондентите, а 1,1% от тях считат, че Covid-19 не съществува. 

На въпроса „Намирате ли необходимата Ви информация за ваксинирането срещу Covid-19?“, по-голямата част от респондентите отговарят, че намират цялата им необходимата информация за ваксинирането – 37,6%. Сравнително по-малко са тези, които откриват само част от информацията – 13,1%, а 28,4% въобще не я намират. Не са търсили информация за ваксинирането или въобще не се интересуват от подобна информация съответно 16,1% и 4,8% от интервюираните лица.

Тези данни разкриват известен проблем с достъпа до информация за ваксинирането срещу коронавируса. Въпреки морето от информация, която залива денонощно българското общество по темата за ваксините и ваксинирането, е налице липса на единни и авторитетни информационни източници. В случая можем да говорим за комуникационна дисперсия, коментират от института "РЕГО".

Прави впечатление, че 56,3% от респондентите не искат да се ваксинират, но само 37,6% декларират, че имат необходимата информация по темата. Несъответствието е възможно да се дължи на ирационални инстинкти по отношение на ваксинирането и на недостатъчната информация. Имайки предвид и големия дял на изследваните лица, които не намират необходимата им информация за ваксинирането срещу Covid-19, може да се заключи, че е необходима целева политика на обяснение и разяснение по изследваната тема, посочват изследователите.

Изследването е реализирано в периода от 7 декември до 11 декември 2020 г. сред 1006 пълнолетни български граждани от всичките 28 области на страната. Извадката е непредставителна от типа на отзовалите се и е реализирана чрез телефонно интервю.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 0
michaelis23
преди 3 години
прайлно, аз мисля че тез ваксини са само за умни ора кат вас либерастите и платените НПО пеераси .... ние от простолюдието си го знаем, те прости ората не щат ваксини, не разбират от тез работи ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
penman
преди 3 години
Българите в мнозинството си са простовати и затова резултатът е такъв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
michaelis23
преди 3 години
прайлно са преценили българите ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 8
фиг.1
преди 3 години
Важно е да могат да се ваксинират тези, които искат. А когато другите държави започнат да не пускат да влизат неваксинирани българи, ще поискат и останалите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още