IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите подкрепиха покупката на COVID ваксини от още две компании

България ще осигури доставки и от ваксината, предлагана от Janssen Pharmaceutica NV чрез споразумения с Швеция

12:51 | 18.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bing Guan/Bloomberg</em></p>

Снимка: Bing Guan/Bloomberg

Парламентът одобри участието на България в предварителните споразумения на Европейската комисия с още две фармацевтични компании за покупка на ваксини. Така България ще участва и в сключените от ЕК и производителите на лекарствени продукти CureVac AG и Moderna Switzerland GmbH предварителни споразумения за покупка на ваксини във връзка с пандемията от COVID-19.

Решението беше взето с 91 гласа "за", 0 "против" и 1 "въздържал се", предава БТА.

В началото на декември парламентът вече одобри участието на страната ни в сключените от ЕК предварителни споразумения с AstraZeneca, Sanofi и Pfizer и BioNTech за покупка на ваксини във връзка с пандемията от COVID-19 и предприемането на действия за сключване на договор за покупка на ваксини от Janssen Pharmaceutica NV.

Аденовирусни ваксини се разработват от компаниите AstraZeneca и Janssen Pharmaceutica NV, антигенни ваксини - от Novavax и Sanofi Pasteur, а PHK ваксини - от CureVac, BioNTech и Moderna. 

Ваксината на CureVac AG трябва да се съхранява при минус 60 градуса, а тази на Moderna - между минус 25 до минус 15 градуса, поради което ще е необходимо осигуряването на допълнителни хладилни съоръжения с температурен мониторинг както на национално ниво, така и в регионалните здравни инспекции, тъй като температурата на съхранение е различна, което прави невъзможно използването на едни и същи хладилни съоръжения.

България ще осигури доставки и от ваксината срещу COVID-19, предлагана от фармацевтичната компания Janssen Pharmaceutica NV. Това става със споразумения между Кралство Швеция и Република България за препродажба на ваксината, които бяха ратифицирани днес от Народното събрание. Така страната ни ще получи 2 милиона ваксини, разработени от шведската фармацевтична компания по предварителните споразумения, сключени с доставчици на ваксини от Европейската комисия.

Националният план за ваксинирането срещу COVID-19, приет от правителството, предвижда ваксините да бъдат безплатни и доброволни и ще се поставят от лекар. Гражданите ще имат право да изберат коя от предлаганите ваксини да си сложат, ако имат желание да го направят. Ще се разработят и препоръки за дадена ваксина към съответните групи. Личните лекари също ще могат да препоръчват ваксина.

Разработени са няколко фази за ваксиниране на българските граждани.

В първа фаза попадат медицинският персонал от лечебните заведения за болнична и извънболнична помощ, специалисти по здравни грижи, лекари по дентална медицина, фармацевти и пом.-фармацевти.

Първият изнесен кабинет за ваксиниране срещу COVID-19 в България вече е готов. Той се намира пред сградата на РЗИ-София.

Председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов обясни, че в страната ще бъдат разпределени 47 мобилни екипа за ваксинация. Те ще разполагат с всичко необходимо за процеса по ваксиниране срещу коронавирусна инфекция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още