fallback

Иван Костов: Българската политика е "изгорена земя"

Институциите не се справят задоволително нито със здравната криза, нито с икономическата криза

11:55 | 19.12.20 г. 6
Автор - снимка
Създател

Българската политика е "изгорена земя". В нея не влизат способни хора, защото знаят каква съдба ще ги сполети. В политиката отиват хора, като на пикник, да се нахранят. Не отива талантът на нацията. Това заяви в ефира на БНТ бившият премиер Иван Костов.

Според него недоверието на обществото в институциите е основната причина и за обърнатата тенденция в справянето с кризата с коронавируса у нас. 

По думите му институциите не се справят задоволително нито със здравната криза, нито с икономическата криза. "Общественото недоверие в институциите се пренесе и върху здравната и образователната система. Данните сочат, че сме сред страните, които най-неуспешно управляват кризата. Оценката за това може да се прави само на основата на два фактора: Коефициентът на общата смъртност - най-висока в Европа, и ръстът на БВП", каза Костов.

На базата на сегашните данни той прогнозира, че ще изпратим 2020 г. с "един коефициент на смъртност 1,74 – 1,78 % за страната", което е тежка атестация за управлението. А политическото доверие се възстановява само с демократични средства - с избори, категоричен беше бившият премиер.

Костов обаче вижда и нещо положително в настоящата криза. Без да прави каквито и да е прогнози за нейния изход, той смята, че кризата съдържа и възможности. Здравната криза е показала какво е необходимо на българската здравна система. Според него, пандемията е показала, че в световен мащаб дигитализацията вече навлиза дълбоко в живота и обществото се развива в посока към изкуствен интелект

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:32 | 13.09.22 г.
fallback