IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BioNTech: Втората доза от ваксината не трябва да се отлага

Български експерти също съветват да не се увеличава срокът между поставянето на първата и втората доза на ваксината срещу COVID-19

17:19 | 05.01.21 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz /Bloomberg</em></p>

Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz /Bloomberg

Германската фирма BioNTech предупреди, че няма данни, подкрепящи “безопасността и ефикасността” на отлагането на поставянето на втората доза от ваксината ú срещу COVID-19 след повече от три седмици, тъй като някои страни отлагат втората доза, за да дадат на повече хора първата.

BioNTech, която разработи ваксината с американската Pfizer, заяви, че нейните клинични данни, показващи 95-процентова ефикасност, се основават на график от две дози, разделени от 21 дни.

„Безопасността и ефикасността на ваксината не са оценявани при различни схеми на дозиране“, се казва в изявлението. „Въпреки че данните показват, че има частична защита от ваксината още 12 дни след първата доза, няма данни, които да доказват, че защитата след първата доза се поддържа след 21 дни”, предава БГНЕС.

Изправена пред ограничените доставки на ваксини, Дания заяви в понеделник, че ще разреди поставянето на ваксини до шест седмици, докато Великобритания заяви, че ще изчака до 12 седмици, преди втората инжекция. Германия също обмисля отлагане на втората доза за повече от 21 дни. Привържениците казват, че практиката би позволила на по-голямата част от населението да получи първата доза. 

„Докато решенията за алтернативни режими на дозиране се вземат от здравните власти, ние вярваме, че е необходима втора доза, за да се осигури максимална защита срещу болестта”, посочват от BioNTech.

Базираната в Майнц BioNTech заяви, че продължава да се ангажира да продължи „диалога с регулаторите, здравните органи и правителствата“ относно „всякакви решения за общественото здраве“.

Експерти у нас също съветват да не се увеличава срокът между поставянето на първата и втората доза на ваксината срещу COVID-19. Становището беше споделено от имунолога проф. Андрей Чорбанов, вирусолога проф. Радка Аргирова и пулмолога Александър Симидчиев по време на днешните консултации, инициирани от президента Румен Радев, предава БТА.

Проф. Аргирова припомни, че в някои държави се сменя схемата на ваксиниране и подчерта, че всяка смяна води до рискове. Още не знаем колко точно е защитата след трите седмици от първата доза, каза още проф. Аргирова.

Остро стои въпросът възможен ли е избор на ваксина, до обикновените хора все още няма информация за това коя ваксина какви качества има, каза още проф. Аргирова. Имащите антитела могат да изчакат и следваща доставка на ваксината, посъветва проф. Аргирова, но подчерта, че не може втората доза да бъде направена с ваксина от друг производител.

Ако ваксинираме 10 хиляди души на ден, трябват 400 дни, в които да ваксинираме всеки ден, посочи проф. Чорбанов и пресметна, че на третата седмица трябва да се започне поставянето на втората доза, което означава 20 хиляди ваксинации на ден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
тъй ами ... почнати и недовършени ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още