IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Властите готвят протокол за провеждане на изборите в условия на пандемия

Президентът започна консултации за мерките за провеждането на безопасен за здравето изборен процес

12:25 | 05.01.21 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Здравните власти подготвят протокол за провеждане на изборите в пандемична ситуация. Това каза здравният министър проф. Костадин Ангелов на среща при президента Румен Радев на "Дондуков" 2 в рамките на консултации за провеждане на безопасни за здравето на гражданите парламентарни избори.

Когато разберем точната дата на изборите, ще детайлизираме този протокол, каза министърът. И посочи, че здравните власти се готвят за избори на неофициално съобщената от президента дата 28 март. По думите му няма как да се предвиди ситуацията към края на март.

Протоколът ще бъде актуализиран в движение, каза здравният министър. 

Държавният глава заяви, че иска да се изяснят медицинските аспекти и как се очаква да се развива пандемията по месеци. Като президент за мен е изключително важно да се гарантира както конституционното право на вот на всеки българин, така и здравната му сигурност, посочи Румен Радев. Пандемията от COVID-19 засегна всички сфери на обществено-политическия живот. Но трябва да се научим да живеем с коронавируса, включително провеждането на избори, а това е предизвикателство за всяка власт, каза в началото на срещата президентът. 

Ситуацията изисква да действаме отговорно и да преведем народа през това, което се случва успешно, коментира на свой ред министърът на здравеопазването. И обясни, че протоколът трябва да има два акцента – как гласуват българските граждани безопасно и как се гарантира конституционното право на всеки българин, включително и на гражданите, които са в изолация, тоест с позитивни тестове и под карантина, контактните от първи ред. Другото нещо е как се гарантира безопасността на всички служители, които са ангажирани с провеждането на изборите и по-специално членовете на секционните комисии.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви, че е притеснително наличието на два нови щама на вируса - във Великобритания и Южна Африка. Според него празниците ще повишат заболеваемостта, но има и много положителни тенденции по отношение на спад на заразените и спад на смъртността у нас заради коронавируса.

Кунчев обясни, че мерките ще включват ползване на лични предпазни средства, дезинфекция, да няма струпване на хора. За хора под карантина също ще има вариант да упражнят правото си на глас - по списък или с временно сваляне на карантината. Едно от предложенията е за час-два да се премахва карантината на хората, поставени в изолация, за да гласуват. За тях ще има изградени и отделни секции. Има варианти и за гласуване по списъци на карантинираните лица, стана ясно на срещата.

До началото на февруари България ще е получила над 100 хиляди дози от ваксината на Pfizer, която ще стигне за около 50 хиляди души, каза още Костадин Ангелов.

Първата доставка беше от 9750 дози, последната доставка е над 25 хиляди. Около 11 януари се очакват още 35 хиляди дози. А в края на този или началото на следващия месец – още 35 хиляди дози.

Страната ни очаква и договора с Moderna, по който трябва да получим около 500 хиляди ваксини. По договора с AstraZeneca ще получим няколко милиона ваксини, с които ще започнем масовата имунизация, каза още Ангелов.

Относно това дали ще се разхлабват мерките, ще се решава към средата на този месец.  

Датата на изборите се насрочва с указ 60 дни преди провеждането им, а според Конституцията вотът не може да се проведе по-късно от два месеца след края на мандата на Народното събрание, или това трябва да се случи до края на месец май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още