IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Георги Момеков: Имаме предимство с ранния достъп до ваксините

Участващите в изборния процес трябва да бъдат ваксинирани приоритетно, смятат пулмологът Александър Симидчиев

10:37 | 06.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus /Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus /Bloomberg

Рискът от тежки реакции след ваксина за COVID-19 остава нисък, но огромното предизвикателство е опитът на човечеството да се опита да постави няколко милиарда ваксини за кратък период от време. Това каза председателят на Българското научно дружество по фармация проф. Георги Момеков по bTV. По думите му предимството, че сме в Европейския съюз е огромно, защото имаме ранен достъп до ваксините.

„На този етап рискът от тежки реакции след ваксина за COVID-19 остава нисък“, заяви специалистът. И обърна внимание, че недостатък е, че ЕС е един огромен конгломерат от държави и няма как скоростта на ваксиниране да е такава като в Израел, например, където към днешна дата там са ваксинирани 15% от населението.

Той е категоричен, че дори след старта на масовата ваксинация ще трябва да живеем с маски и спазване на дистанция за по-дълъг период от време. 

По повод идеята във Великобритания да забави слагането на втората доза от ваксината на Pfizer и BioNTech, за да се обхване по-голям дял от населението, Момеков коментира, че това не е добра идея. Той заяви, че след като ваксината е тествана с две дози, значи трябва да се поставят и двете, както е разписано от страна на компанията производител.

„Безпрецедентен ще бъде опитът на човечеството да се опита да постави няколко милиарда ваксини за кратък период от време. Това е зловещо логистично мероприятие“, смята Момеков. Той допълни, че на този етап се счита, че новият щам на коронавируса ще се повлияе от ваксините.

Участващите в изборния процес трябва да бъдат ваксинирани приоритетно, каза по Нова телевизия пулмологът Александър Симидчиев, един от медиците, които във вторник участваха в консултациите при президента Румен Радев.

„Важно е от медицинска гледна точка да се направи всичко възможно, за да се снижи риска във всеки един етап от изборите, включително предизборната кампания, както и да се защитят хората, които ще обезпечат вота. В момента тези, които ще участват в изборния процес, трябва да бъдат включени към някои от първите групи, които ще се ваксинират”. 

„Могат да бъдат предложени мерки, които намаляват риска. Единият вариант е това да са хора, които са преболедували вируса, или са ваксинирани”, заяви той и допълни, че ваксини има поръчани за цялото население. Единствено скоростта, с която хората ще бъдат ваксинирани едни спрямо други, ще е въпрос”.

По думите му новият проблем в предстоящите избори ще са секциите за гласуване в болниците, тъй като там трябва да гласуват пациенти с коронавирус.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още