fallback

Ще бъдат осигурени още мощности за секвениране на повече проби от COVID тестове

Ваксината на AstraZeneca не се препоръчва за хора над 55-годишна възраст, изтъква проф. Венцислав Мутафчийски

11:35 | 31.01.21 г. 5

В момента се работи по осигуряване на по-големи мощности за секвениране на по-големи количества проби от тестове за коронавирус, заяви пред БНР проф. Венцислав Мутафчийски, председател на Националния оперативен щаб и началник на ВМА.

Според Европейската комисия (ЕК) страните членки трябва да правят секвениране на между 5-10% от взетите проби.

„Трябва да се намери баланс в естественото желание на хората да живеят нормално живота си и да бъдат защитени“, изтъква Мутафчийски. „Като медици сме длъжни да излагаме цялата истина пред българските граждани и да активираме рационалните им разсъждения по този въпрос, включително и рационалния страх“, добави още той. 

По думите му експертите у нас са разтревожени от случващото се в Европа заради британския щам на вируса.

„Тревожна е тенденцията за бъдещето. Редуването на отслабване и на затягане на мерките, или т.нар. „скачащите локдауни“, дава глътка въздух на всички хора, защото напрежението се нагнетява при по-продължителни периоди“, посочва Мутафчийски.

Според него компаниите, които произвеждат ваксините, се оказва, че не са толкова коректни по отношение на плановете за доставки към отделните страни.

„На 7 февруари очакваме 48 000 дози, на 14 февруари - 75 000 и до края на месеца очакваме 139 000 дози от AstraZeneca. Днес се очакват от Moderna 3600 дози, а в понеделник - 17 550 дози от Pfizer. Предстои сключване на договор и със седма компания. До края на годината трябва да имаме 18 млн. дози“.

За ефективността на ваксината на AstraZeneca при по-възрастните пациенти проф. Мутафчийски уточни, че в препоръката на фирмата е записано с нея да не се ваксинират пациенти над 55 години, защото тази възрастова група не е била включена в експерименталния процес.

Той подчерта, че ваксинационният календар в нашата страна е балансиран и поясни, че предстои неговата актуализация за включване в приоритетните групи на бъдещи членове на избирателни комисии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:33 | 13.09.22 г.
fallback