IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангелов: През февруари българите ще могат да избират коя ваксина да си поставят

Към момента у нас са установени 33 случая на британския щам на коронавируса, каза здравният министър

21:49 | 29.01.21 г. 5
<p>
	Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.&nbsp;<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Снимка: БГНЕС

През февруари българите ще могат да вземат информирано решение коя ваксина да си поставят, каза здравният министър проф. Костадин Ангелов пред БНТ.

Към момента в Европейския съюз са одобрени три ваксини срещу коронавирус – на Pfizer/BioNTech, Moderna, а от днес и на Оксфордския университет и Astra Zeneca. Ангелов уточни, че първата доставка на оксфордската ваксина у нас се очаква на 7 февруари.

„Нямаме никакъв повод за притеснения по отношение на ваксинацията на територията на България. Заложили сме и на трите вида ваксини и сме заложили на синхронното им пристигане у нас“, каза здравният министър.

Той съобщи, че в България вече са доказани 33 случая на британския вариант на коронавируса. Няма доказани случаи на южноафриканския щам на вируса. По думите му вече има вътрешно предаване, тъй като са засечени хора, които нямат пътувания във Великобритания през последните месеци.

„По заболеваемост България вече е на 27-о място в ЕС, по смъртност сме на 11-о място. Доволни сме от постигнатите резултати и това ни дава увереност да разхлабваме мерките постепенно. Считаме, че това е правилният път“, каза Ангелов. „Не мисля, че ни убягва част от пандемията“, допълни той.

Здравният министър заяви, че постиженията в овладяването на коронавируса се дължат на усилията на изключително много сестри и лекари в България. Според него постепенното разхлабване на мерките е правилният път.

„Разбирам ресторантьорите, барманите, сервитьорите, управителите на заведения, но най-важната мярка е да запазим живота и здравето на хората. Не съм готов при тези 33 случая на новия британски щам да започнем да губим отново човешки животи“, каза Ангелов.

Той даде пример с Израел, който доскоро бил пример в света като брой ваксинирани и брой заболели от коронавирус, а през последните дни регистрира по 8000 заболели на ден.

Ангелов допълни, че е провел няколко срещи с представители на ресторантьорите. „Те искаха да отворят заведенията в началото на февруари, но няма как това да стане съвкупно с останалите браншове. Ако започне да нараства заболеваемостта, ще изпуснем каишката“, каза здравният министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 1
kane
преди 3 години
да. българския здравен министър е доволен от това че 9 000 българи вече са убити от вирус с който здравната система не се справя. И продължават да умират, но достатъчно малко за да мислим "бизнеса да не умре".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
kane
преди 3 години
МНого адвокатствах в полза на ваксиите преди, като смятах че не са вредни и имат само леки странични действия, но се оказа че съм грешал... шокиран съм колко много хора умират след ваксиниране с модерна и файзър, а те са най-добрите ,с най-голяма ефикастност. Разбира се ваксината все още е по малкото зло, но да се убива и с ваксини също е трудно да го асимилирам...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
julian12
преди 3 години
Избирам моя имунитет да ме пази. Който иска да си избира отровите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
"Той даде пример с Израел, който доскоро бил пример в света като брой ваксинирани и брой заболели от коронавирус, а през последните дни регистрира по 8000 заболели на ден."ми да се бодат пак ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
redcretin
преди 3 години
По заболеваемост България вече е на 27-о място в ЕС, по смъртност сме на 11-о място. Доволни сме от постигнатите резултати и това ни дава увереност да разхлабваме мерките постепенно. Считаме, че това е правилният път, каза Ангелов. Не мисля, че ни убягва част от пандемията, допълни той.Евала, доволни значи. Освен 11ти в Европа - и 12ти в света по смъртност и то при едва 20% тестове (тъй като се поставят поне по 2 на човек, излиза че е тествано максимално 10% от населението...)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още