IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България очаква първа доставка от ваксината на AstraZeneca на 7 февруари

17 550 дози от ваксината на Pfizer/BioNTech пристигнаха в България тази сутрин

10:15 | 01.02.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Първа доставка от ваксината на AstraZeneca, която ще включва 48 хил. дози, очаква България на 7 февруари. Това съобщи изпълнителният директор на Агенцията по лекарства Богдан Кирилов. Следващата доставка от 75 хил. дози е планирана за 14 февруари. Още 136 хил. дози трябва да пристигнат до края на месеца. Това прави общо 260 хил. дози от ваксината общо за февруари, предава БНТ.

След като в края на миналата седмица Европейската комисия издаде разрешение за употреба на ваксината на AstraZeneca, сега се очаква да бъде публикувана и продуктовата информация, потвърди Богдан Кирилов. В Агенцията по лекарства вече е направен превод, но се очаква одобрението на ЕК. Кратката характеристика ще бъде качена на интернет страницата на Министерството на здравеопазването и на Изпълнителната агенция по лекарства. Ще бъде разпратена и до всички медицински специалисти в страната.

Тази сутрин у нас бяха доставени още 17 550 дози от ваксината от ваксината срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech . Ваксините ще бъдат разпределени до всички точки на страната.

"Днес получихме поредната доставка от ваксината на Pfizer/BioNTech  - 17 550 дози. Вече ще има доставки всяка седмица. През идната седмица се очакват подобно количество от нея - 17 500, третата седмица на февруари - 23 хил. и последната седмица - 26 хил. През март се очакват да пристигнат 104 хил. дози от ваксината", съобщи още изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата.

Следващата доставка на ваксината на Moderna, която е планирана за седмицата от 8 февруари, ще бъде намалена с 2 хил. дози, тоест вместо 8 хил. дози ще получим 6 хил., уточни той, но увери, че в рамките на месеца количеството ще бъде компенсирано.

Снимка: БГНЕС

105 души са ваксинирани у нас за последното денонощие. Така общият им брой става 41 125. От тях 13 084 са получили и двете дози.

Според Изпълнителната агенция по лекарствата ако всичко върви по план, само с ваксините на Pfizer/BioNTech и Moderna до края на годината ще могат да бъдат ваксинирани 2,2 милиона българи. Ако междувременно бъдат одобрени и останалите ваксини, голям процент от населението ще бъде имунизиран още в средата на годината.

Именно заради очакваното одобрение на още два препарата срещу COVID-19 се очаква през март и април доставките на ваксини в България да бъдат в пъти по-големи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
driverf1
преди 3 години
"до края на годината ще могат да бъдат ваксинирани 2,2 милиона българи....."А до края на годината могат да се разболеят други 2,2 милиона българи и след това да оздравеят и сметките излизат.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още