IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Личните лекари са записали до 10% желаещи за COVID ваксина досега

20% от населението трябва да се ваксинира, за да постигнем колективен имунитет, казва председателят на Сдружението на софийските общопрактикуващи лекари

10:08 | 11.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz /Bloomberg</em></p>

Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz /Bloomberg

Процентът на желаещите да си направят имунизация срещу COVID-19 е между 5 и 10, съобщи председателят на Сдружението на софийските общопрактикуващи лекари д-р Георги Миндов пред bTV. По неговите думи в последно време има засилване на интереса, но все още много малко хора искат да се ваксинират.

При него от 1000 пациенти само 81 са пожелали да се имунизират, което прави 8%. „Някои колеги правят списъци, други не правят, казват, че ги помнят, защото желаещите са много малко. Не сме задължени да правим списъци“, каза д-р Миндов.

Нежеланието на сънародниците ни да се ваксинират е необяснимо, предвид че преболедуването на COVID-19 може да има трайни последствия за техния организъм и здравето им, отбеляза председателят на Сдружението на софийските общопрактикуващи.

„В четвъртия етап ще трябва да поставяме ваксина и на хора над 65 години. В тази възрастова група много малко ваксини са поставяни. Това е рисковата група над 65 и със съпътстващи заболявания. Тук е големият риск, който трябва да поемем. Това притеснява и колегите", посочи д-р Миндов. 

Според него трябва листовките за ваксините да бъдат написани на разбираем за пациентите език, за да могат те да бъдат информирани и да дадат своето съгласие за имунизация. Много лекари в малките населени места са разтревожени, че няма да могат да се справят, ако някой от имунизираните получи анафилактичен шок, защото са сами в кабинетите си и може да не успеят да реагират бързо.

Друг голям въпрос е с логистиката на ваксините и не трябва „лекарите да се превръщат в куриери“. Трябва да се помисли за доставките на препаратите до поотдалечените места, смята председателят на Сдружението на софийските общопрактикуващи лекари

Д-р Миндов заяви, че лично той няма да се ваксинира, тъй като има антитела срещу коронавируса, доказани в две лаборатории.

„Едно проучване на донорска плазма в 6 страни между 2015 и 2018 г. показва, че между 20 и 50% от населението има Т-клетъчен имунитет, което означава, че не е необходимо да достигаме до 70% ваксинирано население, за да достигнем до колективен имунитет, достатъчни са 20%. Ако ги постигнем, трябва да ръкопляскаме“, каза председателят на Сдружението на софийските общопрактикуващи лекари.

Той не е оптимист, че светът ще се върне напълно към стария си начин на живот и смята, че ще се наложат ограничения при пътуването. "Не виждам свободното движение да остане." Затова и ваксинирането и сертификата за него може да се превърне в своеобразен паспорт във времето, посочи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:05 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още