IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До юни се очаква около 2 млн. българи да бъдат ваксинирани

Ваксината на AstraZeneca може да се прилага и на лица над 55-годишна възраст, потвърди директорът на ИАЛ Богдан Кирилов

10:40 | 09.02.21 г. 7
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Akos Stiller/Bloomberg</em></p>

Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Към момента има три разрешени ваксини за употреба в Европейския съюз. Ако следваме този сценарий, към юни месец ще имаме малко под 2 милиона души, които са ваксинирани в България. Това каза по Нова телевизия изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

Той подчерта, че всички условности остават. „В страната могат да бъдат ваксинирани общо около 6 милиона души. Очакваме още две ваксини да бъдат разрешени за употреба, едната от които еднодозова. Тогава този брой може да надвиши и 2,5 млн. души. Компанията Johnson&Johson е тази, която ще предлага ваксина от една доза“, обясни Богдан Кирилов.

Той коментира и дали ваксините предпазват от новите мутации. „Това е една от най-актуалните теми в света към този момент. Всички влагат изключително сериозен ресурс в изследване именно на тази информация. Българските специалисти също са ангажирани по темата. Ваксините ще бъдат ефективни срещу британската мутация, а за южноафриканската все още няма информация“, обясни Кирилов. 

Ваксината на AstraZeneca, която вече се прилага у нас от 7 февруари, може да се прилага и на лица над 55-годишна възраст, обясни още Богдан Кирилов. Той посочи, че цялата информация за ваксината е разгледана обстойно от Националния ваксинационен щаб. Така е взето решение да се съобразим с препоръката на Европейската агенция по лекарствата, която казва, че показанията са за лица над 18-годишна възраст.

„Съществуват данни, че за хора над 55 години наличните данни не позволят ефикасността да бъде изчислена. Ефикасността на ваксините се смята по различен метод, защото трябва да има достатъчен брой заболели. Имунният отговор обаче не показва разлика спрямо другите групи, на които е тествана ваксината. Същото важи и за безопасността. Заключението на експертите е, че тя може да бъде прилагана и на лица над 55-годишна възраст“, каза Кирилов.

Той добави, че всяка държава взема тези решение сама за себе си. Предстои да се публикува ново изследване за действието на ваксината на AstraZeneca върху хора над 55-годишна възраст. Това според Кирилов щяло да доведе до промяна и тези държави също да започнат да я прилагат.

Специалистът обясни, че има разлика между ефикасност и ефективност на ваксината. „Данните не могат да се прехвърлят по проценти и да се смятат колко хора ще бъдат предпазени от ваксината. Не можем да твърдим, че 900 хиляди души няма да имат полза от ваксината. Когато говорим за ефикасност, не трябва да считаме само разболяване. От много голяма важност е как би протекло заболяването. Данните показват, че при ваксинираните не се проявяват усложнения и не се стига до хоспитализация, което е изключително важно за овладяването на една такава пандемия“, обясни експертът.

Досега у нас са поставените 58 888 дози ваксини, като от тях 17 471 души са получили по две дози. Около 41 500 души са получили поне една доза от ваксините срещу COVID-19 у нас, посочи експертът.

Относно втората доза на ваксината на AstraZeneca, той заяви, че препоръките са тя да се постави около десетата седмица. Информацията показва, че ефикасността е най-висока между 8 и 12 седмица, посочи Кирилов и уточни, че данните, които се получават от ЕК и производителите, се променят доста динамично. „С висока степен на категоричност имаме уверение, че през февруари ще получим 260 хиляди дози. Те ще бъдат поставени на същия брой души и няма да пазим за втора доза. Още в края на тази седмица ще получим 31 200 дози от ваксината на Оксфорд. Около 20 февруари се очакват 81 000 дози и в края на месеца 118 000 дози“, обясни Кирилов.

В трета фаза са включени участниците в изборния процес. За тях има предвидени ваксини и това ще им гарантира спокойствие докато работят. Беше взето решение да се включват и журналистите, защото ролята на медиите е изключително важна за обществото. Хората в транспортните и комуникационните сфери също ще бъдат ваксинирани в третата фаза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Ти четеш ли изобщо бе, празна тиква с петолъчка или чукча писатель, не читсъель?! Поне собствените си тъъпотии чети, нали си зинал от почуда дали 2 мил. българи щели да искат да се ваксинират!И ***, това, че куриртите отварят май, не значи, че вдички ще отидат наведнъж през май! Уух, че си тъъъъп!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 2
vzhekoff
преди 3 години
Знам, че трудно ще стигне до единствената ти клетка, но да попитам - курортите ги отварят обикновено средата на май. Двата млн. ваксинирани (те всичките явно ходят в Турция и Гърция) ще трябва да се изредят за месец при джи-питата... Губят ти се нещо и първия и втория план на мисълта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Ще, ще, че като отворят курортите в Гърция, Турция и въобше за където и да е, само за ваксинирани и ще видиш опашки пред личните лекари! Теб това не те касае, но много други да.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
vzhekoff
преди 3 години
Така е, има още едно "ако" - дали всички 2 млн. ще искат да се ваксинират точно с тази ваксина. Очевидно пенсионерската група я прескачаме, децата също и ... остават само работещите. Не знам, то не е далече, ще се види, ама каквото и да стане - никой няма да носи отговорност :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
ами те очакват около 4500 лични лекари да се включат във ваксинирането , щото на astra zeneca може да се съхранява в обикновен хладилник . виж какви количества очаква МЗ ...https://***.mh.government.bg/bg/***/aktualno/ochakvan-broj-dozi-na-vaksini-sreshu-covid-19-do-2/4500 лични лекари , един флакон на astra zeneca е за 10 пациента . всеки пациент трябва да изчака в кабинета за манипулации 10-20 мин , ако получи нежелана реакция (ужас от игли , припадъци от шубе) да го напръскат с вода ... :))) ... демек по един флакон на ден ще харчат максимум . ако три дена в седмицата ваксинират са 4500 х 3 дена х 4 седмици х 10 пациента = 540.000 на месец от личните лекари . с някакво "напъване" ако започнат от края на март , могат докрая на юни да го завършат ... :)))виж колко много "ако" - та наредих ... :))) ... но , като си знаем дереджето у нас , и колко сме изпълнителни и организирани като народ ... и аз изпитвам съмнения ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
mrynmryn
преди 3 години
То дори толкова ваксини сигурно няма да дойдат, а и да дойдат, твърде нереалистична бройка. Всички знаем, че събота и неделя, в България са "дъждовни", освен ако не работиш на частно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
vzhekoff
преди 3 години
2 млн по 2 боцкания са 4 млн боцкания. До юни (кой юни ? - 1-ви или 30-ти ?) трябвало да стане. Да приемем, че до 30-ти, макар казвайки "до", би следвало да е до 1-ви. значи има около 140 дни. Падат се по 28600 боцкания на ден, вкл. почивните дни, Великденските и другите празници. Някой вЕрва ли го ? Към момента са направени около 76'000 боцкания - има няма за 2.5 дена по графика на обещанията, а реално се работи поне месец. Това всичко превръща заглавието в една фалшива новина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още