fallback

В. Шаламанов: България трябва да има нова програма в отбранителната индустрия

Високите технологии трябва да влязат в модернизацията на българската армия, съветва бившият служебен министър на отбраната

11:06 | 24.02.21 г. 2

„България няма програма за превъоръжаване, а тя е крайно необходима. Имаше програма за развитие на отбранителните способности до 2020 г., но тя приключи. Нова програма за превъоръжаване, която да отговаря на добрите практики в НАТО – ясни цели, ясно финансиране, ясни приоритети, акцент върху новите технологии и т.н. – няма“, посочи експертът.

По думите на Шаламанов всеки опит да се извърши модернизация без такава програма най-вероятно ще се сблъска с проблеми.

„Един от проблемите е въпросът с бойните бронирани машини. През 2014 г. служебното правителство прие такава национална програма за превъоръжаване и започна процес на създаване на организация за трансформация, в който бяха въвлечени учени от академичните среди. Този процес беше отменен през 2015 г.", припомни Шаламанов. "Ако това работеше, към момента щяхме да имаме стотици бронирани бойни машини, произведени в България съвместно с американска компания, които щяха да интегрират в себе си най-добрите технологии с участие на българската индустрия и с участие на институтите от БАН.“

Според бившия служебен министър на отбраната след парламентарните избори, които ни предстоят през април, иновациите, технологиите и цифровизацията ще бъдат водеща тема за българския парламент.

Той смята, че ще има няколко основни предизвикателствата пред новия министър на отбраната.

Шаламанов е убеден, че България трябва да домакинства многонационални формирования за морска и въздушна сигурност, за да се гарантира сигурността на страната ни „в този труден район“.

„Друг аспект е въпросът с човешкия капитал. Армията на следващите десет години е армия на друг тип хора – хора, които са също толкова мотивирани лидери, които са готови да служат на страната си, но със способности в сферата на технологиите“, коментира Шаламанов.

Той е категоричен, че няма заплата, която да мотивира младите хора да служат на Т-72 или на Су-25.

„На нас ни трябват стотици хора, които да гарантират нашата киберсигурност, които могат да използват технологиите, включително свързани с Космоса, за да се направи един пробив в сигурността със системи за ранно предупреждение и бързо реагиране, със системи за изкуствен интелект“, съветва председателят на надзорния съвет на Агенцията на НАТО за информация и комуникация.

Велизар Шаламанов обясни, че визията на НАТО през следващите десет години ще е с фокус едновременно върху Русия и върху Китай.

„Непосредствен риск за сигурността на Европа е Русия заради агресивната политика на страната. А в дългосрочен план в технологичен аспект Китай е голямо предизвикателство. Благодарение на целенасочената политика, на многото инвестиции, на китайските студенти, които са завършили в САЩ, Канада и Европа, страната има огромен потенциал за иновации“, смята бившият служебен министър на отбраната.

Адаптира ли се НАТО към новите заплахи? Започва ли реформа в Организацията на Северноатлантическия договор? Какви са плановете за превъоръжаване на България? Ще може ли „Терем“ да се трансформира и да поддържа производството на техника за въоръжение? Кой трябва да напише програмата за превъоръжаване?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на „Светът е бизнес“ може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:12 | 11.09.22 г.
fallback