IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата прави опит да регулира бизнеса с хранителни добавки

Наредба предвижда такива продукти да се продават само в обекти за дистрибуция на храни, аптеки и дрогерии

12:46 | 11.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Сериозни промени очакват търговците с хранителни добавки. Такива продукти вече ще могат да продават само производители или търговци, регистрирани по Закона за храните. Това предвижда нова наредба на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ), публикувана за обществено обсъждане в портала за обществени консултации. Част от промените са свързани и с европейски директиви.

В момента производителите и/или вносителите на хранителни добавки подават само уведомление до директора на съответната областна дирекция на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Това важи и за търговията по интернет. 

„Съгласно проекта на наредба търговия с хранителни добавки от разстояние може да се извършва от бизнес оператор, който осъществява дейност в регистриран по реда на Закона за храните обект или доставчик на услуги, управляващ средство за комуникация от разстояние, след регистрация съгласно чл. 61 от същия закон и при спазване изискванията на закона и подзаконовите нормативни актове по неговото прилагане“, пише в мотивите към наредбата.

Казано иначе – интернет търговците също ще трябва да се регистрират. Случаите на закупуване на каквито и да е продукти от нерегистрирани обекти крият риск за здравето, тъй като чрез интернет се разпространяват хранителни добавки, които съдържат растения и вещества с висока степен на риск за здравето на потребителя, мотивират се от земеделското министерство.

В интернет сайтовете невинаги се съдържа информация за производителя или дистрибутора на рекламираните хранителни добавки, което води до невъзможност за извършване на проверка от страна на компетентния орган с цел установяване съответствието им с нормативните изисквания и предприемане на необходимите действия при установени несъответствия.

Така на практика хранителни добавки ще могат да се продават само в обекти за дистрибуция на храни, аптеки и дрогерии.

Целта на измененията е осъвременяването и доразвиването на съществуващите към момента национални изисквания по отношение на хранителните добавки. В новата наредба са посочени видът и количествата витамини и минерали, които могат да се ползват в добавките, както и какви части от различни растения могат да се ползват. Създаден е изцяло нов раздел в наредбата относно веществата, които не могат да се влагат в хранителните добавки.

Според описаното в предварителната оценка на въздействието през 2020 г. при извършването на официален контрол инспектори от отделите „Контрол на храни” при Областните дирекции по безопасност на храните (ОДБХ), в част от тях съвместно с други институции, са извършили 185 918 проверки в цялата страна на обекти за производство, търговия на едро и дребно с храни и заведенията за обществено хранене, в това число и обекти за производство и търговия с хранителни добавки.

При много от направените проверки е констатирано, че в обектите за производство и търговия с хранителни добавки се установяват повтарящи се нарушения, свързани с етикетирането и представянето на хранителните добавки; наличие на информация, представляваща здравна претенция, при условие, че етикетът, представянето и рекламата не трябва да приписват на хранителните добавки свойства да предпазват, лекуват или излекуват болести при човека, нито да се позовават на такива свойства. Установяват се също несъответствия в максимално допустимите количества витамини и минерали при хранителни добавки предимно от внос.

Според мотивите към проектонаредбата с промените ще се подобри информираността на потребителите и възможностите за контрол върху безопасността и качеството на предлаганите на пазара хранителни добавки.

„При ефективното ѝ прилагане може да се очаква по-добре информиран избор на потребителя, по-надежден контрол срещу подвеждащи практики за заблуда на потребителя и увеличаване на дела на качествените и ефективни продукти, предлагани на пазара. Това от своя страна ще окаже положително влияние върху опазването на общественото здраве“, пише още в мотивите.

Кой търгува с хранителни добавки?

Според частичната предварителна оценка на въздействието в момента в България има 588 обекта за търговия на едро на хранителни добавки, а 461 са обектите за търговия на дребно на въпросните продукти.

Най-голям брой обекти за търговия на дребно, в които се предлагат хранителни добавки, са аптеките. По данни от интернет страницата на Изпълнителната агенция по лекарствата към 15 февруари 2021 г. общият брой на аптеките в страната е 3 571.

Към момента изискванията към производителите и търговците на хранителни добавки се определят в Наредба № 47. След публикуването на новия Закон за храните съгласно § 8, ал. 1 от преходните и заключителни разпоредби подзаконовите нормативни актове по прилагането му се приемат, съответно издават, в 6-месечен срок от влизането на закона в сила.

Търговията с хранителни добавки от разстояние придобива все по-широко приложение в последните години, пише още в оценката. С приемането на новия Закон за храните, обнародван в „Държавен вестник“ на 09.06.2020 г., изискванията за предлагане на пазара на тези продукти, претърпяха промени, в резултат на което досегашните нормативни разпоредби, предвиждащи уведомяване преди пускане на пазара, за което производителите и/или вносителите на хранителни добавки подаваха уведомление до директора на съответната областна дирекция на БАБХ, бяха доразвити в насока създаване и вписване в публично достъпен национален регистър за хранителните добавки. По този начин ще се улесни и подобри извършването на официалния контрол при предлагането на пазара на тези продукти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още