IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въведените стандарти върху храните ще дадат ефект след 3-4 години

Агенцията по храните е иззела хранителни добавки с вредни за здравето съставки, съобщи нейният директор Йордан Войнов

12:30 | 18.06.12 г.
Въведените стандарти върху храните ще дадат ефект след 3-4 години

Ефектът от използването на националните стандарти при производството на храните ще се почувства на пазара едва след 3-4 години, когато всички по веригата осъзнаят плюсовете от налагането на висококачествените продукти на пазара.

Това съобщи в интервю за БТА директорът на Българската агенция по безопасността на храните Йордан Войнов, позовавайки се на опита на европейските ветеринари, които са насърчили българските инспектори по въвеждането на вътрешни стандарти за качество.

„През последните години за съжаление е променен вкусът на редица традиционни за страната продукти, затова и младите хора не могат да направят съществената разлика с това, което се произвеждаше преди десетилетия“, коментира още Войнов.

Шефът на агенцията обясни, че процесът по стандартизацията ще се разраства, като водещи в тази дейност ще бъдат браншовите организации, които да поемат инициативата за въвеждането на единните стандарти.

След като хлябът, млечните продукти, колбасите и консервите вече се продават по единен стандарт, са започнали преговори и с пчеларите за въвеждане на качество при меда.

На въпроса за проверките върху качеството на хранителните добавки, които агенцията започна в началото на годината, Йордан Войнов поясни, че те продължават в цялата страна.

До момента са конфискувани немалко продукти с препарати, които са вредни за здравето и затова са забранени за употреба.

„В една от хранителните добавки за отслабване открихме субстанцията сибутрамин, който по същността си е лекарствен продукт, забранен за употреба в Европейския съюз. Подобни проблеми открихме и в ампулите витамин С, внесени от Испания и Китай“, съобщи шефът на агенцията.

Като припомни, че досега е било лесно под формата на хранителни добавки да се продават лекарствени препарати, Войнов припомни, че това е изключително опасно, защото режимът на регистрация при лекарствата и хранителните добавки е съвсем различен.

„Извиках на среща и представителите на производителите в този сектор, с които мисля постигнахме
разбиране, така че нещата в сектора да се подредят и "изчистят", обясни още шефът на агенцията по храните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още