IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Премахва се надписът „млечен“ от вносните продукти на растителна основа

Бизнесът от млечния бранш извоюва промени в наредбата, целяща да ограничи производството на сирене от палмово масло

15:05 | 09.05.12 г.
<p>
	<em>Изпълнителният директор на Националната асоциация на млекопреработвателите Диляна Славова</em> &nbsp; Снимка: Investor.bg</p>

Изпълнителният директор на Националната асоциация на млекопреработвателите Диляна Славова   Снимка: Investor.bg

Всички търговци, които внасят или преопаковат млечни продукти на растителна основа от Европейския съюз или от държави извън Общността, да нямат право да поставят надписа „млечен“ върху етикетите на тези продукти.

Тази промяна в обсъжданата нова наредба за специфичните изисквания към млечните продукти е предложена от Националната асоциация на млекопреработвателите в България и ще бъде вписана в текстовете на документа.

Това съобщи за Investor.bg изпълнителелният директор на Националната асоциация на млекопреработвателите в България Диляна Славова след днешната среща с премиера Бойко Борисов, пред когото представителите на бранша са изнесли аргументите си срещу част от текстовете на наредбата, ограничаващи българските мандри.

Нормативът беше приет на днешното заседание на кабинета на етап вносител с условието, че до две седмици ще бъде коригирана с предложението на бранша. Това е договорено след днешната  с премиера, на която са присъствали и представители на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

В първоначалния си вариант наредбата предвиждаше мандрите, които произвеждат сирене и кашкавал от палмово масло, да нямат право да произвеждат млечни продукти или ако го правят, то растителните и животински продукти да се правят на две различни поточни линии.

Мотивите на бизнеса са, че в условията на криза мандрите трудно биха могли да пренастройват мощностите си, за да отговорят на подобни изисквания. В момента мандрите, които произвеждат млечни и растителни сирена, го правят на една и съща линия, като спазват санитарните изисквания след смяната на продукта да правят съответното почистване на линиите, поясни Славова.

От асоциацията са предложили проектонаредбата да бъде променена, така че предприятията от млечния бранш да не бъдат задължавани да имат две отделни поточни линии за производството на сирене от сурово мляко и от растителни мазнини, защото това ограничава бизнес инициативата.

 

Последна актуализация: 22:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още