IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Премахва се надписът „млечен“ от вносните продукти на растителна основа

Бизнесът от млечния бранш извоюва промени в наредбата, целяща да ограничи производството на сирене от палмово масло

15:05 | 09.05.12 г.
<p>
	<em>Изпълнителният директор на Националната асоциация на млекопреработвателите Диляна Славова</em> &nbsp; Снимка: Investor.bg</p>

Изпълнителният директор на Националната асоциация на млекопреработвателите Диляна Славова   Снимка: Investor.bg

Изискването за отделни поточни линии беше предложено от агенцията по храните, която при проверките из магазините беше засичала палмово сирене, етикетирано като млечен продукт, което по сегашното законодателство се наказва от 500 до 10 хиляди лева.

Въпреки високите глоби обаче, инспекторите не могат да гарантират, че фирмите ще продължат да спазват правилата, затова настояваха за разделното производство, което може по-лесно да се контролира от ветеринарните инспектори.

Администрацията се надяваше с новите рестрикции да ограничи появата на ментета на пазара, но според предприемачите по-правилната политика е не да се товари бизнеса с нови изисквания, а администрацията да създаде подходящи условия за развитие на животновъдството в страната, така че да има повече българска суровина за мандрите.

„Поради по-ниските изкупни цени в Унгария голяма част от мандрите в момента внасят концентрирано и сухо мляко оттам, но това е нормалната бизнес логика, защото животновъдите продължават да произвеждат най-скъпото сурово мляко в Европа“, коментира Славова.

Тя припомни, че от години млекопреработвателите изискват от администрацията да въведе насърчения за кооперирането на дребните животновъди, което се прави в Европа.

„По европейските регламенти страната ни можеше да кандидатства и за прилагането на мярката по програмата за селските райони, която дава стимули за ранно пенсиониране на хората, които искат да се занимават със земеделие“, припомни Славова.

Регламентът е действащ още от 2007 г., но досега администрацията не е предприела подобна инициатива, въпреки че в редица източноевропейски държави хората получават субсидии при ранно пенсиониране и така се постига двоен ефект за намаляване на безработицата и за осигурена заетост в слабо развитите региони, коментира още Славова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още