IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Седем хлебозавода имат право да произвеждат хляб по стандарт "България"

Брашното за този хляб засега се произвежда от две мелници – в Сливен и София

09:48 | 27.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
Седем хлебозавода имат право да произвеждат хляб по стандарт "България"

Седем хлебозавода имат право към момента да произвеждат хляб по стандарт „България“. Брашното за този хляб засега се произвежда от две мелници – в Сливен и София, става ясно от справка в сайта на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

По Великден, когато тръгна производството на хляба без консерванти и подобрители, само един производител успя да пусне продукта на пазара.

Хляб бял, типов и „Добруджа“ по стандарт са заявили, че ще правят две предприятия в София, хлебозаводи в Стражица, в село Ресен (Велико Търново) и Добрич. Във Велинград са заявили производството само на хляб по стандарт бял и „Добруджа“, а в Пазарджик – само на бял хляб.

Очаква се регистрираните производители на хляба по стандарт да се увеличат, след съответните проверки.

Стандартът за хляб "България" беше изработен от браншовите организации и одобрен от БАБХ. Основен проблем за масовото разпространение на продукта е необходимостта от съответните количества качествено зърно. Според хлебопроизводители мелничарите трябва тази година да внесат качествена стока от чужбина, а догодина агробизнесът ще трябва да предвиди качествено зърно за производството на този вид хляб, ако има достатъчно търсене.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още