IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стандартът за хляба е готов, качественото зърно остава проблем

Производителите обещават да не слагат подобрители, но още спорят за някои съставки

11:02 | 01.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
Стандартът за хляба е готов, качественото зърно остава проблем

Стандартът за трите основни вида хляб - бял, Добруджа и типов, е готов и ще бъде подписан на 5 април, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Целта е да няма изкуствени вещества и подобрители в крайния продукт, каза пред Investor.bg Георги Попов, председател на Асоциацията на хлебопроизводителите и сладкарите „Хляб за България“.

Той уточни, че въпреки обявената дата за разписването на стандарта концепцията все още се избистря, тъй като някои спорни съставки се обсъждат от производителите.

„Качественото зърно остава проблем, но наличието му зависи от зърнопроизводителите. Мелничарите ще трябва да внесат първоначално качествена стока от чужбина, но това не е проблем. Следващата година агробизнесът ще трябва да предвиди качествено зърно за производството на този вид хляб, ако видим, че има достатъчно търсене“, допълни Попов.

Хлябът по стандарт трябва да има отличителен знак, за да го разпознават потребителите, заяви Николай Тапаров, председател на УС на Браншовата камара на индустриалните хлебопроизводители и сладкари в България. Той също заяви, че не би трябвало да има подобрители в произведения по стандарт хляб.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още