fallback

Ангелов: Възможно е масовата имунизация да бъде възобновена на 18 март

Очакват се резултатите по случая с починалата в Пловдив жена

17:48 | 13.03.21 г. 11
Автор - снимка
Създател

Има вероятност масовата ваксинация да бъде възобновена през следващата седмица, заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, цитиран от БНР.

Припомняме, че тази седмица масовата имунизация беше временно спряна заради съмнения за проблеми с ваксината на AstraZeneca. Съмненията са породени от получена информация между 8 и 12 март за настъпили недопустими нежелани лекарствени реакции при правилна употреба на ваксината.

Вчера министър-председателят Бойков Борисов разпореди имунизирането с ваксината на AstraZeneca у нас да бъде спряно, докато не се получи писмено становище от Европейската агенция по лекарствата, което да отхвърли съмненията за безопасността ѝ.

По думите на министъра на здравеопазването има шанс ваксинацията да започне отново в четвъртък, 18 март. Той припомни, че ваксината е най-близка до противогрипната, а до момента са направени десетки милиони имунизации.

Надеждите му са, че в четвъртък ваксинациите ще продължат, но преди това се очакват резултатите по случая с починалата жена в Пловдив след поставянето на ваксината.

"Докато не излязат пробите, ние ще задържим този процес, колкото и да е трудно, колкото и да няма достатъчно количества ваксини, за да продължим напред. Ако до сряда излязат всички резултати, може в четвъртък да възстановим ваксинационния процес“, коментира здравният министър.

Във връзка с това какво предстои за вече записалите се в електронния регистър, които чакат да бъдат имунизирани, Ангелов уточни, че те ще бъдат записани служебно и ще бъдат информирани своевременно.

Според министъра на здравеопазването ограничителните мерки на локално ниво на този етап работят, а министерството ще се намеси, когато това е необходимо.

В България няма доказан случай на заразен с африканските щамове на коронавируса, но властите са длъжни да вземат превантивни мерки, като се има предвид опасността и резистентността към ваксините, уточни Ангелов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:08 | 14.09.22 г.
fallback